52-ма автомобилни пилоти ще се състезават в I кръг на шампионата по затворен маршрут

52-ма автомобилни пилоти ще се състезават  в I кръг на шампионата по затворен маршрут

Този уикенд на писта „Дракон“ в Калояново ще се проведе първият кръг на републиканския шампионат по автомобилизъм – Затворен маршрут, каза на пресконференция  в Пресклуб „България“ председателят на Авто-мото клуб „Хасково“ Иван Бакърджиев. Десет години след като за първи път Хасково бе домакин на кръг от шампионата на затворен маршрут, състезание там няма да им, а ще бъде на 100 км от града. Бакърджиев, който бе досегашен директор на състезанието,  бе принуден  да премести надпреварата от градското трасе в кв. Орфей на единствената специализирана писта за автомобилни и мотоциклетни състезания край  Калояново. Бакърджиев заяви пред репортерите, че заявка за участие са подали 52-ма пилоти в различните серии – „Спорт“, „Туринг“, „Макси“, „Купа Енеос“ и „Купа Лада“.

„За мене най-важното е, че има 8 автомобила от категорията Макси, които на практика за първи път ще тестват удължената дистанция за състезание – до 50 км.“, уточни Бкърджиев.

В тази серия ще стартира и миналогодишният шампион Констнтин Маршавелов.

В Серия „Туринг“ ще се състезават 6 автомобила, а шампионът от 2018 г. Иван Влъчков каза пред журналистите в Пресклуба, че е напълно готов за новия шампионат и очаква с нетърпение старта от първия кръг.

„Автомобилът ми е напълно изряден, преди 2 седмици участвах за първи път и в състезание на Планинско в Гоце Делчев и за моя приятна изненада се представих доста добре. Така че освен на писта, през този сезон ще участвам и в състезанията по Планинско изкачване, като следващият ми старт ще бъде на Шипка“.

В Серия „Спорт“ броят на заявките е 20, което означава, че капацитетът на писта Дракон е запълнен 100-процентово. Не се очакват още регистрации на пилоти, така че квалификациите в събота най-вероятно ще си останат единствено за подреждането на местата в стартовата решетка, а не и за добиване на място в нея от пилоти, чието участие би било заявено допълнително.

Започват и вторите официални сезони за другите две серии, които от миналата година официално са част от шампионата на затворен маршрут – Купа Енеос /на пловдивската академия на КА2 Рейсинг Тим/  и  Купа Лада.

Тази година шампионатът по затворен маршрут включва 6 състезания – „Хасково“, „Русе“, „София“, „Стара Загора“ и „Бургас“, а за последния кръг все още не е определена пистата-домакин.