БФ Джудо премира с 3000 лв сребърния медал на Ивелина Илиева на Гран При

БФ Джудо премира с 3000 лв сребърния медал на Ивелина Илиева на Гран При

„Останах без медал на Световното, но ще се върна с олимпийски медал“, зарече се елитната състезателка  

Днес в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов връчи премия от 3000 лв на най-добрата ни състезателка при жените Ивелина Илиева /кат. 57 кг/. Наградата е за спечеления сребърен медал на турнира Гран При в Ташкент. Така родната федерация по джудо за пореден път изпълни обещанието си да стимулира всеки международен успех на своите състезатели.

„Никой не е губил вяра в нея, въпреки, че дълго време беше в дупка“, обърна се към всички в залата доц. Стоилов.  Ивелина дълго време страдаше от контузии, преживя и операция, но тази година показва изключително ниво, добави шефът на джудото. За малко се размина с медал от Световното първенство в Токио, но това не я обезкуражи. „Имаше твърде голяма пауза от 3,5 ч след началото на финала, поради което загубих мощността, която имах“, обясни талантливата ни джудистка пропуснатия шанс да се качи на почетната стълбичка на Световното. Радвам се, че затвърдих класирането си в ранглистата за Олимпийските игри. В момента състезателката е 9-а в олимпийската ранглиста, за Токио догодина 18 жени ще стигнат до Олимпийските игри. Отделно има 11 континентални квоти за Европа.  „Останах без медал на Световното, но ще се върна с олимпийски медал“, зарече се елитната ни състезателка. Тя специално благодари на федерацията за условията и моралната и материална подкрепа, която получава постоянно.

“ Освен, че дълго време Ивелина е без контузии, федерацията се погрижи за подходящи лагери в България и в чужбина. Клубовете също помогнаха със спаринг партньори. За Япония заминахме 10 дни по-рано. Румен Стоилов беше през цялото време с нас, което показва не само договорни отношения, а нещо много повече“, развълнуван сподели личният треньор на Ивелина Свилен Скерлев.

До края на годината на Ивелина Илиева й предстоят още 3 участия в турнири от най-висок ранг. Два от тях са от веригата Голям шлем – на 24 октомври ще е в Абу Даби, ОАЕ и в края на ноември в Осака, Япония. През ноември е Мастърса в Китай, който носи почти толкова точки, колкото Световно първенство, коментира Скерлев.