Един ден на... Алпинистът Атанас Скатов: "Целта ми е ясна - Хималайската корона.Вярвайте силно в себе си, във Вашите неограничени способности и в Доброто!"

Един ден на...  Алпинистът Атанас Скатов:  "Целта ми е ясна - Хималайската корона.Вярвайте силно в себе си, във Вашите неограничени способности и в Доброто!"

– Здравей. В необичайните за целия свят условия на живот, как протича един обичаен ден на Атанас Скатов?
– Здравейте! Необичайното за мен в момента е, че не успях миналата седмица да замина за заплануваната ми експедиция към връх Шиша Пангма в Тибет/един от четирите осемхилядници, които не е изкачил, от всички 14, за да направи Хималайската корона-б.р/
Как протича един мой ден? В ежедневието ми почти нищо не се е променило. Живея на 200 метра от планината и всеки ден съм на планина. Живея сам и нямам контакт с хора, освен като ходя до магазина веднъж в седмицата. Така, че няма кой да заразя или да стана преносител. Смятам, че щабът допусна грешка със забраната хората да ходят в парка и по планините, но тази мярка може и да е предприета заради факта, че българинът не е дисциплиниран и не изпълнява стриктно разпоредбите за профилактика. Мога да гарантирам, че по-хубаво и сигурно място по време на тази пандемия от посещението в планината няма! Важно е обаче хората да спазват указанията и да не са повече от двама един до друг, за да не се предава вирусът. Предполагам, че ако българите, а и изобщо хората бяхме по-дисциплинирани и изпълнявахме указания, нямаше да се стигне до тези забрани. Така, че аз съм всеки ден в планината, сам и тренирам на воля. Имам ясна цел с оставащите 4 върха от Хималайската корона и силно вярвам, че ще завърша успешно и този проект, както приключих и Седемте континентални първенци през 2017г.

– Тази година на пътя ти към Хималайската корона застана нещо невидимо с “корона”. Как го бориш?
– Специално срещу
Covid 19 не употребявам лекарства. Увеличил съм единствено приема си на джинджифил и лимони. Правя си на блендера смес от двете с мед и всяка сутрин вземам по няколко лъжици. Консумирам големи количества плодове и зеленчук и пия топла вода. В активна фаза на тренировки съм и вземам всеки ден по една таблетка цинк, селен, мултивитамини, Витамини C, D, B12, Спирулина, Хлорела, магнезий, Гинко билоба, Жен-шен.

– Обикновено си сам навън. А в къщи?
– Както вече казах, живея сам и в сегашната обстановка е подходящо. Единствено ми е мъчно, че не виждам сина ми Васко, който живее в Бургас и както мен няма да ме пуснат да изляза с кола извън града да го взема, така и него няма да пуснат и за сега само се чуваме по телефона и се гледаме
по вайбър.

– “Всяко зло – за добро!” Така ли е при теб и в какво се изразява?
– Да, определено в случая смятам че, това зло е за добро. Вярвам силно, че човечеството имаше огромна нужда точно от нещо такова, за да се замислят повече хора как живеят, какво правят, защо унищожаваме природата, защо трупаме вещи, защо изпомпваме природните ресурси, защо се храним с животните? Всички най-големи пандемии от хиляда години насам са дошли от консумацията на месо. Крайно време е хората да се замислят сериозно и да си дадат ясна сметка какво ни дава и какво ни отнема консумацията на месо. Аз от 14 години не употребявам месо и смея да твърдя, че съм здрав, силен и щастлив. Силно вярвам, че няма човек на тази планета, на който му трябва месо, за да е здрав, силен, работоспособен, щастлив и успешен.

– Откри ли някакъв неподозиран талант у себе си в извънредната обстановка?
– Чак талант не мога да го нарека, но ми допадна да пиша от време на време мотивиращи постове във Фейсбук и това се харесва на хората. Имам желание да помогна с каквото мога. До преди да започна да пиша книги от 2014 г, не съм и предполагал, че съм способен на такова нещо като писането, а вече 6 мои книги са издадени и има продадени над 5000 броя. Определено се харесват на читателите. Имам написани още 4 книги и ще се радвам да бъдат издадени също.

– Докато дишаме, винаги има надежда. Какъв е твоят девиз?
– Надежда има винаги, дори и след твоето дишане. Зависи какво си оставил след себе си на поколенията. Сега е момента да се преструктурира цялото човечество и да се поеме по нов път, аз го наричам към Новия свят. Трябва да разберем, че по стария начин на живот няма да можем да продължим, защото е пагубно за планетата и я унищожаваме, а друга планета нямаме. Както знаете, аз започнах да тренирам на 34 години, само защото исках да покажа, че може да се постигат високи спортни резултати и без консумация на животинска храна и то в спорт, където натоварването на физиката и психиката са огромни, а няма и кислород. Започнах 9-та година с този режим на хранене и всекидневно спортуване. Моя призив е да се намали консумацията на животинска храна и да не се притесняват хората, че няма да се чувстват добре. Моето най-високо постижение и най-голям успех до сега в живота ми е, че хиляди хора са ми писали и разказвали, че благодарение на мен са преустановили консумацията си на месо, чувстват се здрави, силни, щастливи и ми благодарят. Това ме прави толкова щастлив и че живота ми има смисъл. Моят девиз е Заедно да пазим природата за следващите поколения.

– Какво ще кажеш на българите в трудната за всички ситуация?
– Не се притеснявайте, скъпи братя и сестри! Съвсем скоро пандемията ще отмине и ще продължим по пътя си. Важно е обаче в този период на изолация и много свободно време всеки да може трезво да преосмисли живота си и да си зададе важните и правилните въпроси, а именно какво иска да постигне в този живот, какво е готов да направи за това. Трябва да знаете, че абсолютно всичко е възможно и кой каквито цели и задачи да си постави, ще ги постигне, ако са с добри намерения, ако са позитивни, градивни, положителни и в полза на човечеството и природата. Вярвайте силно в себе си, във Вашите неограничени способности и в Доброто! Бъдете трудолюбиви, използвайте пълноценно всяка секунда в живота си и бъдете за пример! А по-хубаво занимание от спорта сред природата още не съм открил, който иска може да опита, има около 8000 вида спортове (
World Sports Encyclopedia(2003)) и може да си избере, който му харесва.
Само заедно ще успеем да променим света към по-добро за идните поколения!