Любомир Минчев: Надявам се да играем добре и да побеждаваме

Любомир Минчев: Надявам се да играем добре и да побеждаваме

„Събрахме се на лагер в Правец, направихме първа тренировка, заради контузия на един от повиканите състезатели включих в отбора Павлин Иванов, каза на пресконференция в Пресклуб „България”  старши треньорът на националният отбор по баскетбол Любомир Минчев. Той допълни, че  Дий Бост няма да бъде освободен от Жалгирис, но има надежда Александър Везенков да се включи в отбора и да участва в първите два мача от квалификациите за световното първенство. Първият двубой е срещу Финландия на 24 ноември от 19 часа в “Арена Ботевград”, а  три дни по-късно България гостува на Исландия. Третият отбор в групата е Чехия.

„Преобладава мнението, че в нашата група няма много изявени отбори, но на последното Европейско първенство всички те показаха, че могат да се противопоставят и на най-добрите състави. И ние, и нашите съперници  имаме един и същ проблем с привличането на най-добрите състезатели, така че мачовете ще бъдат доста интересни. Но аз се надявам, че ФИБА и Евролигата ще намерят решение на този проблем, тъй като никой не печели, а всички губят”, уточни Минчев. Той сподели, че според него България има шанс да се класира за Световното първенство, важното е в отбора да има добра атмосфера, всички да тренират пълноценно и да дават най-доброто от себе си по време на мачовете.

„През последните 10-15 години Финландия дръпна много. Имат играч в НБА, както и състезатели в Евролигата. От това, което знам към този момент е, че най-добрите им баскетболисти  няма да играят срещу нас, но не мога да кажа нищо повече преди да пристигнат и да съм ги видял”, уточни селекционерът на България по повод първия ни съперник в световните квалификации и добави:

“Надявам се нашите момчета  да са здрави през годината, тъй като това е само първият игрови прозорец. Тепърва ще видим дали ще имаме грешки, които ще трябва да поправяме”.

Капитанът на тима Чавдар Костов заяви пред репортерите, че настроението в националния отбор е отлично. „Настроението е доста добро, приповдигнато. Всички сме щастливи, че отново сме заедно. Надявам се да продължим в същия дух, както през лятото – с победи“.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков каза, че системата за провеждане на квалификациите е същата, както преди 10 години.

„Според мен сега момчетата имат шанс, тъй като всички отбори ще бъдат осакатени. В тази объркана ситуация е важно по време на мачовете да покажат характер и желание за победа. С Александър Везенков ние подходихме по различен начин и се надявам на положителен отговор от Барселона и той да се включи в отбора”.