Александра Стублева е №1 в карате за 2017 г.

Александра Стублева е №1 в карате за 2017 г.

Носителката на 2 медала от Премиер лигата за мъже и жени през годината Александра Стублева получи днес наградата за най-добър състезател по карате от националната федерация. Председателят Алексей Петров ръководи церемонията,  която се състоя в Пресклуб “България”. Европейската шампионка и световна вицешампионка за девойки Ивет Горанова е на втора позиция, третото място го делят световната вицешампионка при кадетите Ивана Каменова и европейският шампион Радослав Вакарелов. Бронзовият медалист от Олимпийските игри за глухи Николай Христов също бе отличен. Не бяха пропуснати и най-добрите треньори и клубове, както и топ 3 на журналистите: Свобода Маданска и Методи Манченко от БНТ, Антоанета Илиева от Канал 3.

Алексей Петров поздрави всички с високи постижения и подчерта, че Александра и Ивет могат да победят всяка съперничка. Александра завърши 10-а в световната ранглиста, Стефан Петков е 22-ри при мъжете. Това им дава право догодина да участват в състезанията – олимпийски квалификации за Токио 2020. Най-голямото събитие е световното първенство, като само шампионите директно си осигуряват олимпийска виза. Важното е, че отворихме шампионския дух, обобщи националният треньор Роксанда Атанасов, която получи най-голямата награда сред наставниците.

Да стигнат до  Младежката Олимпиада в Буенос Айрес догодина шанс имат двамата наши каратеки. Ивана Каменова и Радослав Вакарелов ще минат през цедката на 4-те кръга на Младежката Лига. Първият е в София в края на май с над 1500 състезатели. Следващите са  в Хърватия, Мексико и Италия. При успех младите българи ще се наредят сред 40-те най-класни състезатели по олимпийско карате в целия свят, които ще се борят за разпределение на медалите в аржентинската столица.

Развитието на родното карате и добрите резултати се дължат и на доказания авторитет Антонио Олива, който повече от година работи с БНКФ /Българска национална карате федерация/. От една страна помагам на националния отбор, от друга – на инструкторите в цялата страна, сподели днес Олива. Той има богат опит в повече от 90 държави по света. Наблюдава ни, съветва ни, каза Ал. Стублева след пресконференцията за помощта на Олива.