Топ грациите в света накуп в София, напливът е рекорден

Топ грациите в света накуп в София, напливът е рекорден

Имаме най-добрите ансамблови съчетания, похвали се Илиана Раева

София става световна столица на художествената гимнастика следващата седмица – от 30-и март до 1-ви април в зала „Арена Армеец“ многохилядната публика ще се наслаждава на 57 грации от 34 държави в първата от четирите Световни купи в най-красивия спорт. Тази година събитието привлича рекорден брой участнички, които искат да направят генерална репетиция за шампионата на планетата преди Световното първенство през септември, на което също сме домакини, подчерта днес в Пресклуб „България“ председателят на федерацията Илиана Раева. Паралелно на 27-ми и 28-ми март ще се състои международният турнир за жени и девойки “Sofia Cup”, който също бележи рекорден интерес – 87 състезателки.

Целият елит в художествената гимнастика ще си оспорва отличията. За Световната купа има и награден фонд от 29 500 шв.франка. Водещите страни в този спорт ще бъдат представени от най-силните си състави. В индивидуалната надпревара Русия ще разчита на сестрите Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халхина, Украйна е с Влада Николченко и Олена Дятченко, от Израел ще видим Линой Ашрам и Никол Воронков, Кахо Минагава и Сумире Кита са пратенички на Япония, от Италия е Милена Балдасари.  При ансамблите борбата също ще е убийствена. Сред заявените 18 отбора са гимнастичките на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Израел, Корея.

В индивидуалната надпревара България ще стиска палци на Катрин Тасева и Боряна Калейн. Капитанът на националния отбор Невяна Владинова ще пропусне Световната купа на родна земя поради контузия, но тя се възстановява бързо и вероятно ще може да участва на турнира от същия ранг в Песаро, Италия. А Боряна и Ерика Зафирова спечелиха златото още на първото голямо състезание за сезона – Гран При в Москва през февруари. Още през януари казах на момичетата, че ако успеят да си направят съчетанията, ще се борят за златен медал и това се доказа, сподели Илиана Раева. Отзивите за съчетанията на нашите състезателки в индивидуалното са много добри, каза Мария Гигова – член на техническия комитет на ФИГ /Международната федерация по гимнастика/.

С нови съчетания пред родната публика  ще се представи и националният ни ансамбъл. В Москва композициите на нашите момичета бяха признати за най-добрите в света, похвали се Раева. Творенията са много сложни и динамични, покриват в най-висока степен изискванията на новия правилник, който пък включва 90 на сто от предложените изменения от родната федерация по художествена гимнастика, стана ясно на пресконференцията. Хубавото е, че работата с уредите няма ограничения по новите правила и това дава неограничена творческа свобода, изтъкна Ил. Раева. Само за една година ансамбълът ни в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс се наложи и даде много силна заявка, подчерта М. Гигова. Съдиите в Москва се изказаха особено ласкаво за съчетанието с обръчи, добави бившата трикратна абсолютна световна шампионка. Началото на състезанието е в 13 ч. на 30-и март, петък. Церемонията по откриването е в 16.30 ч. Началният час в събота е 14.00, в неделя от 15.00 ч. са финалите. Цените на билетите за първите два дни са 15 лв. и 20 лв., за финалите – 20 лв. и 25 лв. За поредна година ще бъдат раздадени подаръци за зрителите в залата чрез томбола – 150 на брой. БФХГ благодари на спонсорите за безценната финансова подкрепа. За втора поредна година акредитираните журналисти и фотографи ще изберат чрез гласуване Кралица на състезанието. Короната ще бъде с камъни от Сваровски, похвалиха се от федерацията.