Хаос и абсурди  закопават  рали „България“, пилоти искат да се състезават под чужд флаг

Хаос и абсурди  закопават  рали „България“, пилоти искат да се състезават под чужд флаг

Рали „България“ няма да носи точки за европейския трофей, зона Балкани, с което се закопава 49-годишна история на най-голямото автомобилно състезание у нас. Това е наказанието, наложено от  ФИА  /Международната федерация по автомобилизъм/, за което БФАС е официално уведомена с писмо от 26-и септември т. г. Ралито, което трябва да се проведе на 12 и 13 октомври, не само че вече отблъсква участниците поради превръщането му в обикновен старт без международно значение, но е и нелигитимно, поясни днес в Пресклуб „България“ навигаторът Добрин Борисов – член на рали комисията на БФАС. Два дни преди крайния срок подадените заявки са едва 11, при минимум 12 необходими. Не е спазен срокът за подаване на документите в рали комисията, те са предадени на 25-и септември. Бяхме помолени да ги върнем на същия ден, работихме и през нощта, а по правилник се изискват 20 дни преди датата на състезанието, каза още Борисов.

В началото на септември, преди провеждането на рали Сърбия, не се знаеше нищо за рали „България“, сподели шампионът на рали „България“ от 2017 г. Тихомир Стратиев. От БФАС няма изпратени писма до общините Варна, Добрич и Бургас, където се провежда ралито. Няма писма и до полицията, пожарната, болниците за подсигуряване на безопасността и необходимата помощ  на участниците в ралито, стана ясно на пресконференцията.

Няма официално обявено класиране, така че никой от пилотите не знае какъв актив има до момента и за какво място в класирането може да се бори, каза още варненецът. До м. май няма календар за състезанията. Сменени са всички дати на състезанията. В самото начало на годината Стратиев уговоря да наеме кола за стартовете от сезона срещу 30 хил. евро капаро. Само няколко дни преди да внесе необходимата сума, от БФАС променят датите на ралитата и съответно пилотът вече не може да разчита на желания автомобил на новите дати. “Какво щеше да стане, ако бях платил парите?“, попита пилотът. Щеше да да е за негова сметка загубата, макар и не по негова вина. Разходите за един екипаж са много големи, така че те трябва да се планират навреме, напомни Т. Стратиев.

„БФАС еднолично организира състезания /а това е работа на клубовете/, налага си глоби, събира си глобите, а кой ще съблюдава правилата? Отчетност никаква.“, заяви Д. Борисов. „От следващия сезон няма да се състезавам за България“, обяви Стратиев и попита защо толкова много пилоти се отказаха през последните 3 години. „Владимир Илиев /отхвърленият на общото събрание, но все още действащ председател на БФАС/ обеща, че ще предаде щафетата на новия Управителен съвет и ще помага, а излъга“, припомни Стратиев думите на досегашния шеф, който си служи с процедурни юридически хватки, за да бави вписването на новото ръководство от съда. На пресконференцията присъства и пистовият шампион Пламен Камбуров, който призова за обединение, но не изрази ясно дали подкрепя своите колеги от рали шампионата и дали би ги подкрепил при ефективен протест. Стратиев подчерта, че изразява позицията и на други рали пилоти.