Седем наши плувци на Световното първенство в малък басейн

Седем наши плувци на Световното първенство в малък басейн

Антъни Иванов ще гони финал, останалите ще подобрят постиженията си

 За първи път изпращаме отбор от 7 състезатели на Световно първенство. Критериите за техния подбор са много завишени. Това заяви днес председателят на БФ Плувни спортове в Пресклуб „България“ Георги Аврамчев 2 дни преди нашите представители да заминат за далечен Китай за участие в най-голямата надпревара в 25-метров басейн. Те ще имат 4 дни за адаптация преди стартовете.

Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев, Калоян Братанов, Светлозар Николов, Диана Петкова и Габриела Георгиева ще доказват своите умения в различни дисциплини. Родната федерация е заявила три щафети: 4х100 м свободен стил мъже, 4х200 м свободен стил мъже и 4х50м микс/2 жени и 2-ма мъже/, като очакванията за най-добро представяне е в мъжката щафета на 200 м, каза генералният мениджър Кристиян Минковски.  Доказалият се в световния елит Антъни Иванов, който миналата година влезе във финала на 200 м бътерфлай на Световното първенство за мъже и жени, сега отново ще гони финалната осмица в коронната си дисциплина. Талантът заяви, че има още една цел – полуфинал на 100 м бътерфлай. Личният треньор на Антъни Николай Вакареев, който е треньор и на Любомир, подчерта, че през последните месеци в подготовката е наблегнал на спецификата в малкия басейн – старта, обръщанията, задържането на скоростта.

Пред останалите плувци, млади и с недостатъчен опит в състезания от най-висок ранг,  стои задачата да подобрят личните си постижения. Любомир ще се надпреварва на 100 м и на 200 м бруст. Йордан ще стартира на 200 м и на 400 м кроул, Калоян – на 100 м свободен стил и на 200 м съчетано плуване, Светлозар – на 100 м съчетано плуване и на 400 м в същия стил. При нежния пол Диана Петкова ще се впусне на 50 м  и на 100 м кроул и на 100 м съчетано, Габриела – на 100 м и на 200 м гръб.

Голямата цел пред федерацията е един или два финала на Олимпийските игри 2020 г., обяви Аврамчев. Скъсяваме дистанцията до водещите сили, обобщи той. От март следващата година започват олимпийските квалификации. Две от тях са предложени да се състоят в България. Чака се отговор от ФИНА /Международната федерация по плуване/, но родната федерация има основание да се надява на одобрение, защото такива състезания с участието на чужденци вече са провеждани много успешно. Става дума за държавния отборен шампионат, който е предвиден през април и за държавния личен шампионат, планиран през юли догодина.