Илиян Мицански: "Моята цел е да играя и да вкарвам голове"

Илиян Мицански: "Моята цел е да играя и да вкарвам голове"

На специална церемония в Пресклуб „България“ нападателят  на Славия Илиян Мицански получи  наградата  за най-добър играч на 20-ия кръг в Първа лига.  Мицански отбеляза две попадения при победата над Верея с 4:0, с което излезе начело на голмайсторската класация на “белите”, след като се е разписвал четири пъти, откакто подписа със столичани. Той получи 6 гласа от участвалите в анкетата 18 футболни треньори и специалисти. Мартин Камбуров (Берое) има 5 гласа, Велко Батрович (Етър) и Али Соу (ЦСКА) са с по 3 гласа, а Бирсент Карагерен (Локомотив Пловдив) има 1 глас.

Илиян Мицански  благодари на всички, които са гласували за него, както и на своите съотборници.  Той си припомни мача с Верея в средата на декември и подчерта: „Имахме добри ситуации, играхме добре и най-важното е, че победихме, за да има малко повече спокойствие в нашия отбор. Мислех, че ще са повече головете ми, ако трябва да съм честен. За съжаление са само четири. Да се надяваме, че през втория полусезон ще станат повече. Най-важното е, че момчетата ме приеха още от първия ден. Чувствам се добре в Славия, имам спокойствие, защото знам, че ми вярват. За мен най-важното е да играя и да вкарвам голове. Най-важното за един нападател е да бележи“, коментира Мицански пред репортерите и допълни:

„Най-силният ни мач бе срещу Левски, но го загубихме, най-слабо играхме срещу ЦСКА, но спечелихме. Има го това във футбола – играеш силно, но губиш, както и обратното“.

Мицански подчерта, че в Първа лига има три отбора, които играят добър футбол – Лудогорец, ЦСКА и Левски, но са на средно ниво.

„Далеч сме от нивото на футбола в Европа. Аз се чувствам много странно, когато трябва да играем мач пред 20 души. Сигурно и с другите ми съотборници е така. Но това не зависи от футболистите. Сега идвам от тренировка, където играхме на изкуствен терен, покрит със сняг. В Германия, където играх няколко години, се тренира на терен с естествена трева и е изчистен. Като футболист мога да кажа, че е по-добре зимната почивка да бъде 10 дни, както е в Германия, вместо да почиваме един месец.“

Запитан за борбата за титлата в Първа лига, Мицански бе категоричен: „Интригата за първото място я създават медиите. Според мен Лудогорец отново ще бъде шампион и то със 7-8 точки преднина“.

Накрая Мицански заяви, че мисли и за живота си след като приключи състезателната му кариера.

„ Аз избрах да играя в Славия и се радвам, че ме приеха. Върнах се в България по принуда – за съжаление получих контузии и нямаше как да продържа да играя в чужбина. Имаше един период около година, когато не играех и заедно с моя брат работих усилено във фирмата ни за спортна екипировка. Ние сме представители на германската марка „Яхо“, така че имам перспектива и след като се откажа от футбола“, заключи Мицански.