Над 30 световни и европейски шампиони ще участват в 57-ия турнир „Дан Колов – Никола Петров“

Над 30 световни и европейски шампиони  ще участват в 57-ия турнир    „Дан Колов – Никола Петров“

Над 30 шампиони и повече от 50  медалисти от световни и европейски  първенства си дават среща на 57-ия международен турнир по свободна и класическа борба  „Дан Колов – Никола Петров“, който ще се проведе  в Русе  от 28 февруари до 3 март, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФ Борба Христо Маринов. Той добави, че за първи път за надпреварата идват рекорден брой състезатели – над 530 от 43 държави. В последния момент участие е заявено и от Ливан,  чиито състезатели ще направят дебют на турнира.

Двама наши борци ще гонят реванш за загубите си от последното световно първенство. Китайката Нингнинг Ронг, от която Биляна Дудова (57 кг) загуби на финала в Будапеща, пристига у нас. В крайдунавския град ще се бори и руснакът Муса Евлоев, който надви Кирил Милов за титлата при 97-килограмовите на Мондиала. „Надъхан е този път да го победи“, разкри старши треньорът на класиците Армен Назарян.

В същата категория надпреварата ще пропусне Николай Байряков, който стана първи на родния шампионат през януари, но след това претърпя операция на минискуса. Петият от Олимпиадата в Рио 2016 ще пропусне и европейското първенство  в Букурещ през април. На „Никола Петров“ няма да се бори и капитанът на националите Иво Ангелов. На него треньорският щаб ще разчита за Европейските игри през юни в Минск и за световното първенство в Астана през септември. Призьорът от европейски първенства Даниел Александров пък ще се бори в по-горната – олимпийска категория до 77 кг.

Турнирът „Дан Колов“ в свободния стил за мъже и жени ще бъде рейтингов и ще носи точки за световната ранглиста. Състезанието  „Никола Петров“ в класическия стил не е рейтингово, но този факт  не прави надпреварата по- слаба. При класиците Русия идва с първия си състав, както и Армения, а японците са с олимпийския вицешампион от Рио 2016 Шинобу Ота.

Генералният секретар на федерацията Валентин Райчев каза, че екип на Японската национална телевизия е у нас, за да заснеме филм за световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин, която през 2018-а бе избрана за спортист №1 на България. Гостите ще останат у нас близо месец, а продукцията ще бъде излъчена в началото на месец април.

„За щастие Тайбе не се е възгордяла, тренира усилено, знае си целите и ги гони“, каза пред репортерите старши треньорът на женския национален отбор Петър Касабов. Наставникът пристигна на пресконференцията като филмова звезда, следван неотлъчно от камерите на Японската телевизия. Още вчера азиатците пристигнаха в лагера на националките в Благоевград, като ще следват тима и на турнира  „Дан Колов“.

При жените повторен дебют в състезанието ще направи  Мария Оряшкова, 5-кратна световна и 9-кратна европейска шампионка по самбо. През лятото на 2018 г. тя стана и шампионка на България по борба.

„Ще се опитаме да „внедрим“ Мария Оряшкова в нашия спорт. Тя е невероятен спортист. Иска ми се да пробудим младите ни състезателки, като гледат как тренира, как се влага в това, което прави. И тъй като все пак вече е на години, й  казах, че може да тренира на облекчен режим. Но тя до момента не е пропуснала нито една тренировка. Много съм доволен от нея и се радвам, че я имаме в отбора“, заключи Касабов.

В свободния стил при мъжете световният и европейски вицешампион Владимир Дубов ще стартира в по-горната за него категория – до 65 кг, която е олимпийска, разкри  старши треньорът Валентин Ангелов. А дебют пред българска публика ще направи дагестанецът с български  паспорт Ахмед Магамаев.