ОСК Локомотив София празнува 90 години с 1500 деца в 16 вида спорт

ОСК Локомотив София празнува 90 години с 1500 деца в 16 вида спорт

Няма друг такъв клуб с такава база, хвали се президентът Даме Стойков

На 19 май от 17 ч.  на стадион „Локомотив“ в столицата най-старото у нас и в Европа железничарско спортно дружество  ще посрещне 90-ата си годишнина.  Днес в Пресклуб „България“ президентът на обединените спортни клубове „Локомотив“ Даме Стойков приветства стотиците състезатели, донесли шампионска слава и медали на страната ни. Той благодари на всички, които се трудят в голямото семейство на Локомотив.

Сред именитите баскетболистки се открояват европейската шампионка и световна вицешампионка Бинка Джамбазова, носителките на олмпийски медали от Монреал 1976 г.  и Москва 1980 г. Диана Брайнова и Маргарита Щъркелова, двукратната европейска вицшампионка Мариана Чобанова. В джудото и самбото емблема на Локомотив е Георги Петров – единственият българин с европейска титла и в двата вида спорт. Пламен Шопов и Павел Ботев на носители на много медали от престижни първенства и на Световната купа. Иван Нетов е първият световен шампион по самбо за мъже на Локомотив. Списъкът може да бъде продължен с бронзовия медалист от европейското първенство по бокс в Атина Даниел Крумов, с талантливите ни колоездачи Боян Коцев, Петър Петров и Димо Ангелов, с шахматните ни феномени Кирил Георгиев, Антоанета Стефанова, Силвия Алексиева. Специално място в историята на спортната гимнастика имат Иванка Должева – участничка в 3 поредни Олимпийски игри – и Елена Кирова, на чието име е записан прескок. Сред футболните герои са олимпийските вицешампиони от Мексико 1968 г. Начко Михайлов, Ивайло Георгиев, Георги Христакиев и Атанас Геров.

Прославените състезатели, треньори, деятели, ще бъдат наградени със стилни плакети, но основната част от програмата на празника по случай 90-атата годишнина на ОСК Локомотив Сф ще бъде парад на децата, които са обикнали спорта и тренират при нас, съобщи днес в Пресклуб „България“ председателят на клуба по художествена гимнастика и шеф на организационния комитет за честването на годишнината, световната шампионка от 2011 г. Катрин Велкова. Спортът за децата е сърцето на Локомотив Сф. В клубната база в квартал „Надежда“ 1500 деца на едно място се занимават с 16 вида спорт и това е уникално за страната ни, подчерта президентът на ОСК „Локомотив“ Даме Стойков, който е и вицепрезидент на родната федерация по джудо. Много усилия положихме през последните години да реновираме базата – ремонтирани зали, изградени нови спортни площадки, нови тенис кортове. „Възстановихме и спортното училище, в което сега се обучават 370 деца. Направихме общежитие за 45 деца“, подчерта още главният мениджър на „Локомотив“ Сф. „До края на  годината се надявам съгласувателните процедури по проекта за нова многофункционална спортна зала да приключат и да  имаме разрешение за строеж, сподели Даме Стойков“. Той води разговори с проектантите дали на подземно ниво на залата може да се направи  плувен басейн. С такъв разполага спортното училище.

Само преди 4 години, когато футболният клуб беше в предсмъртна агония и се търсеше спасителен вариант, стадионът приличаше на Чернобил, там имаше само кучета и сергии, припомни мрачната картина вицепрезидентът на клуба Валентин Николов, бивш възпитаник и футболист на червено-черните.  Сега съоръжението е с 2 тревни и 2 изкуствени игрища. Феновете са нетърпеливи, искат бързо любимците им да влязат в Първа лига, но не бива да забравят постигнатото и усилията на президента Иван Василев, който дава  дава мило и драго за развитието на футболния отбор, призоваха Д. Стойков и В. Николов. Въпреки трудностите на футболния клуб, в близко време, може би още догодина, се надявам отборът да се върне там, където му е мястото, в елита, сподели изпълнителният директор Бойчо Величков, една от легендите на клуба.