Инициативният комитет за промени в българския волейбол издигна Любо Ганев за президент на федерацията

Инициативният комитет за промени в българския волейбол издигна Любо Ганев за президент на федерацията

Инициативният комитет за  промени в българския волейбол издигна кандидатурата на Любо Ганев за президент на родната федерация – пост, заеман в последните 18 години от инж. Данчо Лазаров. Още утре клубовете, които  го подкрепят, ще внесат подписка за свикване на извънредно Общо събрание на 16 януари. Самият Любо Ганев в момента е вицепрезидент на БФВ.

На специалната  пресконференция в Пресклуб „България“ бяха дошли да го подкрепят  президентите на едни от най-елитните ни клубове – Красимир Илиев (Черно море), Владимир Николов (Левски), Иван Сеферинов (Славия), Давид Давидов (Левски), Александър Попов (ЦСКА), Илия Динков (Марица), Христо Драмов (Виктория Волей) и Радко Тумбев (Пирин), както  и още няколко от ръководителите на клубовете от елита.

Любо Ганев представи пред репортерите акценти от програмата си за развитието на волейбола в следващите четири години.

“Целта е да изградим работеща федерация с екип от хора, милеещи за българския волейбол. Да поставим силен фокус върху детско-юношеската школа. Да има прозрачност в управлението, да не става всичко в последния момент, както досега. Финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола. За да постигнем тези цели, на нас ни е необходим екип. Един добре подбран екип е по-силен от един човек. Израснал съм във волейбола и знам, че идеите и резултатите на екипа са по-мъдри и по-успешни. Надявам се, че всички тези хора от инициативния комитет да ме подкрепят и като част от бъдещия Управителен съвет. Те излязоха с лицата си и поискаха тази промяна, така че се надявам да бъдат до мен”, заяви Любо Ганев и уточни, че разговорите за смяна на ръководството на федерацията са започнали преди по-малко от  2 седмици.

“Дойдоха при мен и поискаха промени. Самият аз имах някакви виждания, споделих с тях какво можем да направим, за да се промени волейболът към по-добро. След това проведохме още една среща, за да допълним тази моя програма. Имаше доста дискусии през последните две седмици. Обедини ни това, че имаме общи идеи и желание за променени в начина, по който се управлява БФВ”,  каза Любо Ганев и заключи, че ще се срещне с представителите на всички клубове и ще им представи програмата за развитието на българския волейбол.

Един от президентите на ВК „Левски“ София Владимир Николов каза, че още утре ще бъде внесено предложението за извънредно общо събрание на федерацията.

“Утре внасяме предложение пред Управителния съвет на БФ Волейбол за свикване на Извънредно общо събрание с кандидатурата на Любо Ганев за председател. След входирането федерацията има срок от 2 седмици да свика управителния съвет и да се произнесе по искането. Затова е важно на общото събрание на 20 декември в Казанлък всички клубове да бъдат там и с гласа си да поискат тази промяна. Говорил съм с 50 клуба и 95% от тях искат промяна в българския волейбол”, уточни Владо Николов.

Президентът и старши треньор на ВК ЦСКА Александър Попов коментира и отношенията на опозицията с Радостин Стойчев и Матей Казийски.

“Преди 7 години имаше подобна ситуация. С колегите от Марек бяхме заедно с тях двамата на фронтовата линия. Ние сме съмишленици. Радостин подписа искането за Извънредно общо събрание. Бивши и настоящи опозиционери имат желание за реформа в българския волейбол. Ключовата дума е реформа. Матей като един от най-добрите волейболисти, раждани в България, трябва да има собствено мнение. Ако олимпийската квалификация през януари бъде спечелена, надявам се в състава да има място за всички”, заяви Александър Попов.

ПЛАТФОРМА ЗА БЪДЕЩО ПОДОБРЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ

  1. Управителен съвет и вътрешна организация
  2. Управителен съвет
    • Избор на нов УС от действащи активни членове
    • Намаляване на броя членове в УС
    • Минимум 2/3 от членовете на УС да бъдат ръководни представители на волейболни клубове от „Национална волейболна лига“ /Суперлига, Висша лига и жени)
  3. Председателя на УС да се избира след всеки олимпийски цикъл и да има право на максимум два поредни мандата.
  4. Председателят не може да участва по какъвто и да е начин в управлението на волейболен клуб. Ако към момента на избиране той е представител на волейболен клуб, то преди встъпване в длъжност се задължава да преустанови всякакви форми на участие в съответното юридическо лице.
  5. Създаване на обществен съвет към БФВ, включващ ветерани, общественици, журналисти и привърженици.
  6. Анализ и оценка на дейността /ако е имало такава/ на всички постоянни комисии към БФВ, като помощни органи на Управителния Съвет. При необходимост промяна в членският състав. Привеждането им в активно работещи.

Примери:

  • Спортно-организационна комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) – Анализ и оценка на дейността на двете настоящи комисии (мъже и жени) с цел евентуалното им обединяване и максимална самостоятелност при организацията на първенствата в съответствие с новия закон за спорта и нормативната база на БФВ.
  • Съдийска комисия – Оптимизиране на дейността й. Председателят и членовете й да не са действащи волейболни съдии или Технически делегати. Публикуване оценката на съдийството след всеки мач и ранглиста на съдиите от НВЛ. Работеща система за повишаване квалификацията на съдиите.

 

  1. Анализ и оценка на дейността на съществуващите комисии към БФВ /Дисциплинарна и Апелативна/. При необходимост промяна в членският състав. Привеждането им в активно работещи.
  2. Създаване към БФВ на комисия на Техническите делегати.

 

  1. Създаване на Треньорска комисия към УС – извършва лицензиране и квалификация на треньори, създава едини методики за подготовка, организира ежегодни семинари, селектира и предлага треньори на всички Националните отбори.

 

  1. Създаване на длъжност за работа по маркетинг и комуникация.
  2. Създаване/оптимизиране на работата на международен отдел.
  3. Прозрачност на финансите и осигурена възможност за външен одит.

 

  1. Национални отбори
  2. Националните селекционери за мъже и жени да се наемат за срок от 4 години с цел осигуряване на адекватна работна среда и перспектива.
  3. Национални отбори – договори на състезателите, повиквателна за мъже и жени, Б отбори (мъже и жени) – ако имат възможност за участие в международни състезания. Подобряване на услвовията на националните формации.
  4. Календарът на вътрешните първенства, да бъде в координация с този на националните отбори (особено при юношески и девически отбори)

 

  • Политика за ДЮШ

 

  1. Политика за подпомагане на клубовете активно развиващи ДЮШ.
  • Финансов (при възможност ежемесечен) стимул
  • Създаване на работеща наредба и критерии за стимулиране.
  • Създаване и въвеждане на единна методика за подготовка.
  • Осигуряване на възможности за подпомагане със спортно-технически пособия срещу реклама.
  • Съдействие при подготовката на документите за проекти на стойност до 10 000 лв по различните програми на ММС.
  • Кардинално решаване на проблема с преминаването на непълнолетни състезатели (до 18 год.) от един волейболен клуб в друг. Това да става без да бъде ощетен клуб, родители или дет.
  • Средствата да се формират като 20% от допълнителните приходи на БФВ (извън тези от ММС) се насочват към ДЮШ на волейболните клубове.

 

  1. 50% от таксата за Международен трансферен сертификат (определена от CEV и FIVB и постъпила в БФВ) да се разпределя както следва:
  • 20% за първия клуб на състезателя;
  • 20% за последния клуб на състезателя;
  • 10% за първия треньор на състезателя;
  1. Да се запази условието клубовете, участващи в Супер лига задължително да имат отбори във следните възрасти – юноши, кадети, пре-кадети. Същото да е валидно и за клубовете, участващи в женското първенство. Спечелилите промоция за Супер лига задължително участват с минимум два от изброените отбора в първата година, а от следващата влиза изискването за задължителни три.

 

  1. Възрастовите граници за провеждане на първенствата при подрастващите да са със срок на валидност от минимум от 5 години напред (освен при смяна на правилата на CEV).
  2. Рестарт на скаут лигата. Момчета и момичета до 14 годишна възраст, с участието на ВСИЧКИ отбори с подкрепата на БФВ – осигурени екипи и покрити разходи.

 

  1. Съвместно с ММС да се идентифицират спортни училища в страната, с подсигурено трудово възнаграждение за треньори по волейбол – конкретните градове да се уточнят допълнително. Задължително изискване е училищата да разполагат с подходяща база – общежитие и условия за хранене.

 

  1. Иницииране на ежегодни балкански турнири за възрасти до 15, 17 и 19 години, с участие на класирани в тройката отбори.

 

  1. Първенства и отбори

 

  1. Задължително участие в Европейските турнири на отборите добили това право спрямо регламентите на CEV и БФВ (при възможност осигуряване на финансов стимул от БФВ).
  2. Премахване на ограничението за международен трансфер преди навършване на 21 г.
  3. Повишаване на качеството на продукта Волейбол съвместно с телевизията.
  4. Задължително оборудване на всички отбори от Суперлигата със система за видео повторение и премахване на страничните съдии – цел за следващите 4-5 години. С оглед намаляване на потенциалния разход, да се разгледат и локални решения.
  5. При провеждане на мачове с телевизионно излъчване, домакинската зала да бъде оборудвана със система за видео повторение.
  6. Проучване на възможностите за създаване на Балканска лига.
  7. Иницииране на ежегодни балкански турнири /мъжко и/или женско направление/ с участие на класирани в тройката отбори.
  8. Зала „Христо Ботев” – подобряване на концепцията за стопанисване и експлоатация, с цел по-висок приход на федерацията.

V.                 ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПЛАЖНИЯТ ВОЛЕЙБОЛ

 

  1. Развитие на подрастващите:
    • ясен регламент за определяне на националните двойки на база верига от турнири за подрастващи
    • съобразяване на първенствата за подрастващи с календара на турнирите на CEV U18, U20, U22
    • определяне на национален селекционер
    • съдействие от страна на БФВ за организиране на турнирите от веригата за подрастващи

 

  1. Развитие на клубове
    • Направление по плажен волейбол към лицензираните клубове
    • Клубове с основна дейност само плажен волейбол
    • Подкрепа за клубовете – екипировка, разпределение на средства от ММС
    • Подкрепа за финансиране по общински и европейски програми
  2. Развитие на треньори
    • Отваряне на места за треньори по плажен волейбол в НСА
    • Организиране на семинари с чуждестранни специалисти от водещите във плажният волейбол държави
    • Организиране на FIVB семинар за треньори

 

  1. Развитие на съдии
    • Организиране на курсове в София и Варна
    • Определяне на условията за осигуряване на съдии за турнирите

 

  1. Развитие на турнирите по плажен волейбол на всички нива
    • Картотекиране на състезателите
    • Единна ранкинг система за състезателите и отборите
    • Определяне нивата на турнирите, със или без награден фонд
    • Цялостна верига турнири национално първенство (на всички нива) с потвърден календар за всеки сезон,
    • Подкрепа от БФВ за турнирите от националното първенство
    • Схеми и ясни правила за участие в турнирите по плажен волейбол
    • Плажни фестивали и атрактивни за спонсорите формати за популяризиране на плажният волейбол

 

  1. Аминистративни дейности на комисията по плажен волейбол:
    • Комуникация с клубове и състезатели
    • Комуникация с междинародните организации и други федерации
    • Заявки за участие в Европейски и Балкански първенства
    • Организиране на международни турнири

 

 

VI.               ПРОУЧВАНЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ВОЛЕЙБОЛ НА СНЯГ (SNOW VOLLEYBALL)

 

 

Изготвил:                                                                         София

 

Любомир Ганев                                                             27.11.2019

Съвместно с Инициативен Комитет