Един ден на... Световната вицешампионка по биатлон Милена Тодорова:" Доказах, че мога да бъда сред първите и при жените."

Един ден на...  Световната вицешампионка по биатлон Милена Тодорова:" Доказах, че мога да бъда сред първите и при жените."

Дали младата българска звезда в биатлона Милена Тодорова ще стане “новата Екатерина Дафовска”, само можем да гадаем. Тя иска да върви по нейните стъпки и го доказа в началото на тази година със сребърния и двата бронзови медала в трите дисциплини на Световното първенство за юноши и девойки в Швейцария. Продължи с върховото си представяне на 18-то място в преследването и 17-то в масовия старт на Световното за мъже и жени в Италия. Милена бе любезна да отговори на въпросите на Пресклуб “България” след края на сезона и по време на необичайните обстоятелства в страната ни.

Здравей Милена, сега, когато един вирус броди из Европа и по света, как минава един твой ден след края на състезателния сезон в биатлона? Успя ли вече да си отдъхнеш и какви са новите предизвикателства пред теб?

– Здравейте, честно казано дните ми не са се променили много. Както всяка година, след края на сезона имаме кратка “почивка “, през която също тренираме, но по-малко. Сега не е по-различно – ставам сутрин, закусвам, след това тренирам. До преди 10 дни се подготвях на Беклемето, на ски. Сега тичам из гората, където няма хора. После обядвам и останалата част от деня я прекарвам вкъщи или на двора. Обичам да си намирам някакви домашни задължения, чистя или готвя нещо. Успях да си почина. Относно новите предизвикателства, както и през изминалите години, те ще са в подготовката за новия сезон. Тъй като нашият спорт е много тежък, се изискват много натоварващи тренировки. Те са изпитание и за тялото и за ума.

Биатлонът беше един от малкото спортове, в които се проведоха почти всички състезания. Каква е самооценката за представянето ти и беше ли то за теб изненада. Каква е разликата между първенствата на девойките и жените?

– Да, определено имахме късмет, че пандемията започна в края на нашия сезон и успяхме да си изпълним целия календар, с изключение на последната купа. За мен сезонът мина повече от перфектно, дори резултатите ми надминаха моите очаквания. Разликата е в конкуренцията. На първенствата за девойки съм конкурентноспособна с момичета на моята възраст, което означава, че при една добра стрелба мога да се боря за място в първите 6, така както беше тази година, а също и миналата. При жените определено е по-трудно, но тази година доказах, че с добра стрелба и там мога да намеря място измежду първите 20. Това за мен е страхотен резултат.

Близо до теб е световният вицешампион и спортист №1 на 2019 г. Владимир Илиев. Помагате ли си взаимно в сегашната кризисна ситуация, а и в подготовката за състезания? В какво още искаш да се усъвършенстваш? Имаш ли възможност за тренировки сега?

– Да, помага ми, дава ми съвети относно тренировките и е много хубаво, че и двамата правим едно и също, защото получаваме нужната подкрепа един от друг и смятам, че това е още една мотивация. А дните в сегашната ситуация със сигурност минават по-леко с близкия човек до теб. Мисля, че и в двете направления – и в бягането и в стрелбата – имам какво да усъвършенствам, затова са и всекидневните тренировки. В Троян нещата не са чак толкова затегнати както в големите градове и успявам да тренирам. Къщата ми е много близо до гората, там ходя да тичам, вкъщи имам велоергометър и засега това ми е достатъчно. Ако нещата продължават така обаче, ще трябва да се измислят и други методи.

От Троянския край са започнали житейския си път доста известни личности в българския обществен живот и спорта. Оттук сте вие с Владо и световният шампион по ориентиране Станимир Беломъжев. Има ли някаква специална “мая” в Троян и природата около него, с която сте “заквасени”?

– Ами те хората са го казали: ,,Полето ражда тикви, Балканът ражда хора” ( в кръга на шегата, разбира се). Мисля , че “тайната” е в това, че тук имаме страхотни условия за спорт и особено за биатлон. Имаме пътища, които са подходящи за колело, много места за тичане и походи в планината, стрелбище, писта за ски на Беклемето.

Спортните журналисти те избраха за Спортист №1 на януари за среброто и двата бронзови медала от Световното първенство за девойки. Чакахме да се завърнеш и да ни гостуваш, но дойде неканеният гост COVID-19 и го отложи във времето. Получи ли подобаващо признание от федерацията и общината или и те чакат да се справим с натрапника?

– Получих поздравления и от федерацията и от кметицата на нашия град, но те също чакат да отмине това извънредно положение, за да се срещнем.

В дните на принудителна изолация откри ли у себе си неподозирани умения? Спазваш ли специална диета и кое е любимото ти ястие?

– Започнах повече да се “въртя” из кухнята, което ми доставя удоволствие. Имам възможност да науча някои неща от моята баба и майка, които готвят страхотно. А относно умения, тази година омесих първите си козунаци, което бих казала, че си е доста тежка работа. Специална диета не спазвам, обичам да се храня разнообразно. Изпробвам по-съвременни и здравословни рецепти. Особено много обичам българската кухня. Едно от любимите ми ястия са пълнените чушки.

Кое е доброто за теб в злото, което ни е сполетяло?

– Почивката, която дадохме на планетата от нас. Това глобално замърсяване започна да излиза извън контрол и ние хората сякаш бяхме започнали да смятаме, че това няма да има никакви последици. Силно се надявам и всички да излезем малко по-добри, след като това отмине.

Чие мнение и съвет си готова да приемеш безрезервно, като се има предвид, че си зодия Козирог?

– Приемам съвети само от хора, на които имам доверие – от моето семейство, от Владо, от треньора ми.

Какво послание би искала да отправиш от гордия Балкан към българите?

– Надявам се всички да са живи и здрави. Искам да призова хората да си останат вкъщи, за да преминем по-бързо през това изпитание. Нека да се радват на времето с близките си, да го оползотворят напълно и да останат положително настроени в тази ситуация.