Един ден на... Антъни Иванов: „Трябват ми няколко месеца, за да върна формата си.“

Един ден на...    Антъни Иванов: „Трябват ми няколко месеца, за да върна формата си.“

Един от младия отбор плувци, от които очакваме престижно класиране и медали от големи първенства, той вече достигна финалите на Световните първенства през 2017 и 2018 г. /две 8-ми места, 200 м бътерфлай/ и 7 място на Европейското първенство през 2019 г., спечели и квота за Олимпийските игри в Токио. В изчакване на първата тренировка „на вода“ и с онлайн лекции  от университета в Америка, звездата на българското плуване Антъни Иванов позволи на Пресклуб „България“  “да преплува“ с него всекидневието  от принудителната му  изолация.

– Здравей Антъни, чувстваш ли се “като риба на сухо” в сегашната неочаквана и много трудна за всички хора ситуация? Как протича обикновено един твой ден?
– Не бих казал като риба на сухо. Всеки ден правя тренировки вкъщи, карам колело, имам и лекции. Изобщо, имам с какво да се занимавам. Един мой ден минава така: като стана сутрин правя закуска, после тренирам, ако мога, защото заради татуировките, които си направих скоро, не бива сериозно да се натоварвам. След това се занимавам с домашни, после излизам на разходка.

-Направи ли вече първата тренировка във вода, след като отвориха плувните басейни?
– Още не съм я планирал, защото както споменах, бях на татус и трябва да изчакам.

-Четохме за 13-годишна плувкиня от Босна и Херцеговина, чийто баща й е направил басейн 3 м на 2 м в оранжерия и тя тренира в него,като използва за по-голямо натоварване въже за бънджи скокове. С какво заместваш сега басейна?
– Няма с какво да заместя басейна. Мисля, че не са много плувците, които могат да си направят собствен басейн за тренировки.

-Удовлетворен ли си от решението да се отложат Олимпийските игри с една година и колко време ще ти трябва, за да се върнеш в обичайната си спортна форма?
– Да, доволен съм, че отложиха  Олимпийските игри с една година.  Това е добре за по-младите състезатели като мен. Мисля, че ще ми трябват няколко месеца, за да  върна формата си и да започна да надграждам след това.

-Чуваш ли се с твоя треньор Вакареев, с колеги плувци от България, САЩ и други страни? Как се справят те в тази криза? Омръзна ли ти вече “почивката”?
– Разбира се, че се чувам с Вакареев. Поддържам връзка и с треньорите в САЩ, с колегите ми там. Честно казано, почивката ми омръзна и се надявам в най-скоро време да се върна в басейна.

-Имаш ли някаква перспектива за завръщането си в Америка, за да продължиш образованието си и подготовката си като плувец?
– В края на юли или началото на август би трябвало да се завърна в Америка, защото в края на август по план започва учебната година в университета. Това обаче все още не е ясно заради ситуацията, в която се намираме.

-В дните на принудителна изолация откри ли у себе си неподозирани умения? Спазваш ли специална диета?  – В дните на изолация открих, че мога да готвя няколко неща доста добре. Правя страхотни омлети. Месих козунаци за Великден заедно със сестрите ми. С приятелката ми приготвяхме различни  вкусни специалитети на скара. Не спазвам диета в момента. Ще се върна в басейна и ще сваля килограмите, които съм качил, макар че аз не съм качил повече от 1-2 кг. Ще ги стопя за 2 седмици максимум.

-Споделяш ли поговорката “Всяко зло за добро”. Кое в принудителната изолация е доброто за теб?
– Споделям я. Ето, отлагането на Олимпийските игри е много добро решение за българското плуване като цяло. Ние сме млад отбор и ще покрием доста повече квоти. Една година за нас е от голямо значение.

-Чии съвети приемаш за неоспорими и какво смяташ, че ще бъде за теб успех в живота и спорта?
– Съветите, които приемам за неоспорими, са на треньорите ми тук и в Америка, на родителите ми, на приятелката ми, която е до мен. Това са най-важните хора, с които вземам най-важните решения. Именно тези хора ще ми помагат занапред за успехите ми в живота и спорта, както досега.

-Какво иска да каже на сънародниците си един “болярин” от старата столица на България?
– Искам да кажа на сънародниците ми и на моите съграждани от Велико Търново да се пазят, за да се върнем към нормалния живот колкото се може по-бързо. Дано всички се радват на успехи през останалата част от годината.