С две световни титли оставаме втори в ранглистата на ММА за 2017

С две световни титли оставаме втори в ранглистата на ММА за 2017

Станислав Недков: “Догодина ще се борим за отборната световна титла!”

Националните състезатели по ММА завършиха блестящо 2017г., след като извоюваха два златни медала на световното първенство за мъже в Бахрейн и така запазиха за втора поредна година второто място на страната ни в световната ранглиста. Делян Георгиев, който тази пролет стъпи най-напред на европейския връх, е новия шампион на планетата в кат. 65,8 кг, Атанас Свисов е първенец при свръхтежките /над 120,2 кг/.

“Моята цел е догодина да дублирам европейската и световната си титла”, обяви днес в Пресклуб “България” Делян като благодари специално на старши треньора на отбора Александър Чухрай и на президента на родната федерация по ММА Станислав Недков. Българинът изиграва 5 победни срещи, но на полуфинала чупи пръст на дясната ръка срещу противник от САЩ, световен вицешампион от 2016 г. “Физически той е по-силен от мен, експлозивен е, но аз съм по-издържлив и го победих”, връща лентата шампионът. Той е принуден да продължи на финала с тежката контузия. Противникът му от Финландия е от висока класа, мачът е изключително напрегнат. “Решаващи се оказаха последните 10 секунди, когато успях да го съборя”, с гордост разказва Делян, който днес ще се прибере във Варна и още утре трябва да мине през ортопед за поставяне на гипс.

Атанас Свисов е толкова завладян от емоцията след първия си златен медал от световно първенство, че още не прави планове за 2018 г., призна шампионът при свръхтежките. “Аз съм се посветил на ММА и ще продължа да се състезавам докато мога”, каза боецът. “На всяко следващо първенство става все по-трудно да печелим медали, конкуренцията става все по-силна”, обобщи впечатленията си от световното в Бахрейн националният треньор Чухрай. С 2-та златни медала България отборно е на ІV място в света. Пред нас, също с по толкова златни отличия, са Бахрейн и САЩ, но те имаха двойно повече състезатели, подчерта шефът на ММА федерацията Станислав Недков. “Амбиците ни растат, догодина ще се борим за отборната световна титла”, каза още титулованият боец  от близкото минало. Няма как обаче да изместим Швеция от лидерското място в световнаата ранглиста, добави Недков. Причината е само финансова. Всяка година скандинавската страна може да си позволи да изпраща пълни отбори на абсолютно всички първенства и турнири с международно участие на всички континенти, което носи много точки. Нашата федерация може да е представена само на европейското и световното първенство в съответната година. Въпреки финансовите ограничения и голямата пестеливост на федерацията, Ст. Недков ще търси начин да осигури някаква парична награда за Свисов, тъй като не му се полага премия за медала от ММС. По силата на наредба, приета от служебния министър проф. Дашева, премия на медалист от световно и европейско първенство се полага, само ако е имало определен минимален брой състезатели в съответната категория. Така Делян Георгиев ще получи премия за титлата, а Атанас Свисов няма да вземе нищо. Недков се надява министър Кралев да промени наредбата за 2018 г.