Националната боксова лига за мъже ще прерасне в Балканска

Националната боксова лига за мъже ще прерасне в Балканска

През 2018 г ще има повече кръгове, БФ иска участие и на жените и младежите

В петък, тази седмица, от 18.30 ч. в зала “Диана” в гр. Ямбол феновете на бокса ще имат удоволствието да гледат мачовете от третия, финален кръг на Националната боксова лига за мъже – най-новия формат на състезание у нас, което стартира в началото на юни. Първият кръг в Пазарджик и следващия в София се проведоха при огромен зрителски интерес. За финала входът ще е свободен, един подарък от родната федерация по бокс в родния град на  братята Асенови – Катин, Даниел и Боян.  Това стана възможно благодарение на помощта на общината, сподели днес на пресконференция в Пресклуб “България” директорът на Националната боксова лига Атанас Николов.

Форматът на състезанието се приема много добре не само у нас, но и в съседните страни, така че след финала ще бъде дадена цялостна оценка и ще започнат разговори за създаване на Балканска лига, поясни президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Предимствата на Националната лига са много – за клубовете, за състезателите, за феновете, изтъкна шефът на бокса. Клубовете пестят разходи, тъй като всички срещи приключват за един ден, докато републиканските първенства са по няколко дни. Само за една победа боксьорите получават 70 точки, толкова колкото се дават за републикански шампион. При загуба точките са 40, колкото са за републикански вицешампион. Точковият актив е важен не само за ранглистата на състезателите, но и  за финансирането на клубовете. Има стимули и за състезателите, като шампионът във всяка категория ще получи премия от 1000 лв. Освен това, най-добрите ни боксьори имат възможност допълнително да трупат опит, тъй като у нас няма много състезания, особено за по-тежките категории, сподели своето мнение Петър Белберов /кат. +91 кг/, който преди няколко дни бе избран за най-добрия боец на силния международен турнир в Тампере, Финландия.  Феновете могат да гледат истински зрелищни мачове, подобие на  професионалните гала вечери. Дори участниците излизат на ринга голи до кръста както е при професионалистите.

Задоволство от премиерното издание на Националната боксова лига изрази и Радослав Пантелеев, който досега се боксираше в кат. 81 кг, но отскоро премина при 91-килограмовите и вече е републикански шампион. Състезателят призна, че се чувства много комфортно с 10 кг повече, тъй като преди много често е трябвало да отслабва драстично, за да влезе в категория. Поради контузия той пропусна първите два кръга на лигата, но е в много добра форма за финала.

Догодина Националната боксова лига ще излъчва и отборни шампиони. Освен това федерацията обмисля да разшири формата като включи младежите и жените. През 2018 г. ще има и повече кръгове и така ще са повече и градовете-домакини, стана ясно още на пресконференцията.