БФ Фехтовка изпраща най-силната си година в последните 20 години

БФ Фехтовка изпраща най-силната си година в последните 20 години

Дневник на пресконференциите – 29 ноември  2017  г.

БФ Фехтовка изпраща най-силната си година в последните 20 години

Очаква се в Пловдив да бъде построен Източно-европейски център за фехтовка

Днес  на специална пресконференция в Пресклуб „България” президентът на  БФ Фехтовка  Величка Христева, националният треньор на сабя Ивайло Воденов  и най-добрите  ни състезатели през годината Йоана Илиева и Любослав Бурнев гостуваха в традиционната рубрика на Пресклуба „Българският спорт 2017” и направиха равносметка на изминалата година.

“След еуфорията на 2016 г.и забележителното участие на Олимпиадата в Рио  на Панчо Пасков, през тази година продължиха добрите ни изяви. За съжаление Панчо  е контузен, но  Йоана Илиева  и Любослав Бурнев продължиха неговия път и имаме такива резултати, каквито действително не сме имали от много години.  Йоана Илиева стана европейска вицешампионка за кадети, спечели Европейската купа и се класира пета на Световната купа за жени до 20 години в Сочи, а Любослав Бурнев завърши на пето място на Европейското първенство за мъже до 23 години. Тези постижения са много обещаващи”, каза Христева и съобщи важната новина, че на конгреса на Международната федерация по фехтовка в Дубай президентът Алишер Усманов е заявил, че започва подготовка за реализирането на големия проект за изграждането на Източно-европейски  център по фехтовка в Пловдив.

Националният треньор Ивайло Воденов  заяви пред репортерите, че изминалата година е била най-силната за българската фехтовка от 20 години насам.  Той добави, че основната цел пред Йоана  Илиева е  да се класира за Младежката Олимпиада в Аржентина, където обаче ще могат да участват само по четири европейки от всяко оръжие. “Радвам се, че изпращаме  може би най-успешната  година за България в последните 20 години. От златното поколение на братя Етрополски такава година, с толкова добри резултати   във всички възрасти, е нямало. Фехтовката много се разви като популярност в последните 10 години и вече  над 100 държави се занимават много професионално, а  конкуренцията е безмилостна – на предстоящия турнир за Световната купа  ще участват 216 състезатели.”

Воденов заяви, че квотите за Младежките олимпийски игри в Аржентина ще се печелят на Световното първенство до 20 години във Верона, като  само първите 4 европейки във всяко оръжие ще се класират за престижната проява. При мъжете най-важните състезания  през 2018 г. са Европейското и Световното първенство, като освен на Панчо Пасков и Любослав Бурнев,  ще разчитаме и на Стефан Булдеев и Иван Мандов за успешно представяне  в отборните състезания. Воденов уточни, че Панчо Пасков, който през 2016-та година постигна сензационна победа над световния шампион Алексей Якименко на Олимпиадата в Рио, е получил нова контузия на коляното и ще се подложи на операция следващата седмица, но очаква Пасков да е напълно готов  в началото на пролетта.

Йоана Илиева сподели, че вече мисли за участия  предимно в по-горната възраст до 20 години, като ще участва и на някои състезания за жени. “Според мен сезонът тепърва предстои, като започваме повече да ходим на  турнири до 20 години, тъй като в състезанията до 17  години има  повече участнички, които не играят толкова добре и има  много ненужни боеве. По-добре е да играя срещу съпернички, които наистина имат представа от фехтовка и се борят да влязат при жените  на  най-добрите национални отбори в Европа  като Италия и Русия. Също така ще участвам и в някои състезания за жени. Там целта е да трупам опит и да играя с по-добри състезателки. Ще имам няколко лагери в чужбина, които  да ми помогнат да стана по-добра, тъй като в България в момента тренирам с четири момичета, които са най-добрите в България, но все пак са само четири, а като  отида в Унгария, мога да играя поне с 20 състезателки”, каза тя.

Любослав Бурнев заяви, че успешното му предствяне на Европейското първенство за мъже до 23 години се дължи и на лагера в Минск, където е имал възможност да тренира с националните състезатели на Беларус и Грузия.

„Тези лагери са много полезни, надявам се и през следващата година да имаме възможност да тренираме с най-добрите фехтовачи на водещите страни, тъй като ни помага много в подготовката”, заключи Бурнев.