Родното таекуондо изпраща най-успешната година

Родното таекуондо изпраща най-успешната година

София посреща европейския елит в олимпийските категории и параатлетите

На Световното първенство за мъже  в Муджу, Корея през юни Владимир Далаклиев печели първия за страната ни медал в историята на бойното изкуство. На Световното първенство за кадети Александър Джорджев извоюва златото със счупена ръка, а Кристиян Златев добави бронзов медал. На Европейското първенство за мъже в Унгария отборно България се нареди на ІV място след шампионския поход на Даниел Ладжев и спечелената битка за бронза от Христо Богданов.

Това е само част от календара на победите, които превръщат 2017 г. в най-успешната за олимпийското ни таекуондо, припомни днес в Пресклуб «България» президентът на федерацията Слави Бинев, който бе избран за вицепрезидент на европейския таекуондо съюз World Taekwondo Europe. За първи път българин заема толкова висок пост в йерархията.  Също за първи път е подписано споразумение у нас да се изгради супермодерна база, така че да станем център на таекуондо в Европа. Това става в присъствието на президента на световната таекуондо централа KUKKIWON  д-р О. Огромният проект ще бъде реализиран в парк, така че да има възможност и за тренировки на открито, поясни днес Слави Бинев. В момента се търси подходящ терен.

Доверието към България се изразява и в престижни домакинства. След три дни, на 7-ми декември, в столичната зала “Арена Асикс” започват едновременно 2 европейски първенства – за олимпийските категории и за параатлети. Над 350 таекуондисти ще доказват уменията си на 3 игрални полета. Треньорът Димитър Михайлов е подбрал 6-има най-титуловани състезатели: Владимир Далаклиев, Калоян Бинев, Митко Джорджев, Теодор Георгиев, Йордан Колев и Никол Чорбанова. При параатлетите ще разчитаме на Михаил Христов, който съчетава любовта към бойното изкуство със задълженията си на народен представител. Потенциално всеки един може да спечели медал, смята Михайлов, защото освен че са доказали висока класа, всички са в много добра кондиция. Основен приоритет за 2018 г. е 2-ма или 3-ма наши състезатели да се класират за Гран При сериите, обяви Сл. Бинев. При тях няма лимит на точковия актив, за разлика от другите състезания, което дава предимство за световната ранглиста.