БФ Бокс се похвали с 28 медала от европейски първенства през 2017 г.

БФ Бокс се похвали с 28 медала от европейски първенства през 2017 г.

Следващата година е на жените, подчерта президентът Красимир Инински

С 28 медала от европейски първенства /9 златни, 9 сребърни и 10 бронзови/ завършва годината в родния бокс. Спечелените общо международни отличия са 136. Днес в Пресклуб «България» президентът Красимир Ининиски благодари на състезателите и треньорите за техния всеотдаен труд и високи постижения. Все пак ни липсва медал от световно първенство, добави той.  Следващата година е на жените, подчерта Инински.

През април месец е европейското първенство, което е квалификация за световното първенство. Тази година за мен е без медал, но нямаше и много състезания, сподели световната и европейска шампионка Станимира Петрова. Тя се класира 5-а на първенството на Европейския съюз, а в началото на годината за трети път грабна Купа «Странджа» при жените. Класиране за медал на европейското и световното е нейната цел. Същата амбиция има и шампионката на Европейския съюз от 2017 г. Севда Асенова, която преди година стана и европейска шампионка при най-леките. Старши треньорът на националния отбор Фикрет Ереджебов заяви, че иска максимален брой квоти за световното първенство, а това значи класиране до 8-мо място на европейското първенство.

Старши треньорът на националия ни отбор за девойки Петър Лесов е доволен от успеха на своите възпитанички на европейското първенство тази година. През 2018 г. съставът ще бъде обновен, тъй като 4 от най-класните състезателки преминават при жените. Техният прощъпалник ще е през февруари на турнира за Купа «Странджа». Треньорът Ереджебов е сигурен, че момичетата ще се адаптират бързо към по-високите изисквания и по-големи натоварвания.

Горд с успехите на своите състезатели е и старши треньорът на националния отбор за юноши и ученици Борислав Георгиев – 17 медала от 2о европейски първенства. . Специална благодарност към него изрази европейският шампион Ергюнал Сабри. Той не се отчаял от загубите на ринга на републиканското първенство, защото наставникът непрекъснато го окуражавал с думи и така му вдъхнал сила и смелост. Това се оказало решаващото предимство пред съперниците му на европейското първенство, сподели Ергюнал. Вицешампионът Ясен Радев съжалява, че е загубил срещата за златото, но е оптимист за следващото първенство.

Безспорно, част от календара на успехите на родния бокс е признанието и доверието от страна на Европейската боксова конфередация и на Международната федерация. От 2012 г- насам всяка година страната ни е домакин на европейско или световно първенство. Тази година българка бе избрана на най-високия пост на световния женски бокс – Емилия Груева стана председател на специализираната комисия на АИБА.