Илиана Раева кове оръжие срещу насилието от красотата на спорта

Илиана Раева кове оръжие срещу насилието от красотата на спорта

Председателят на федерацията по художествена гимнастика и едно от златните момичета на страната ни Илиана Раева и председателят на клуб Зонта Бистра Илиева днес обявиха в Пресклуб «България» старта на съвместния проект «Красота срещу насилие». В момента партньорите преговарят как точно по време на състезания грациите да обявяват инициативата и нейното съдържание.  Изнасяне на лекции е друга основна форма на дейността срещу насилието. Целта е хората да разпознават проявите на насилие и да знаят как да реагират.

Аз съм участвала вече в 2 лекции, каза Илиана Раева и призна, че самата тя е ставала обект на насилие, но досега не го е споделяла. По официална международна статистика 67 на сто от жените не съобщават за извършеното посегателство срещу тях. Те се боят да говорят било за да не загубят работата си, било за да не ги последва друго зло или защото обществото ще им обърне гръб. Някои дори бягат и после се връщат в къщи при насилниците си, коментира Илиева.

Обществото е скептично и инертно към насилието, каза Ил. Раева. Често по адрес на пострадалата може да се чуе :”Е, тя сигурно си го е заслужила”. А обхватът на засегнатите е огромен – 62 милиона европейки или 33 на сто. У нас всяка четвърта жена е преживяла насилие. То има 5 форми: физическо, сексуално, емоционално, икономическо и чрез интернет.     

Стогодишната международна женска организация Зонта се бори срещу малтретирането на нежния пол като образова жените, учи ги да бъдат лидери, да търсят подкрепа и да не прикриват посегателството срещу тях. У нас Зонта има мрежа от 8 клуба, заедно с Румъния и Македония те са 12. Приоритет на Зонта е както превенцията срещу насилието, така и подпомагане на пострадалите, поясни Б. Илиева. Превенцията включва даване на знания, за да се разпознава насилието и да се реагира адекватно, положително влияние върху поведението на младите хора чрез изкуството, стимулиране на млади таланти.  Защитата на жертвите е психологическа, юридическа, социално-битова. За пострадалите държавата може да се погрижи като осигури повече жилища, които са крайно недостатъчни сега, подчерта Б. Илиева. България трябва и най-после да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за борба срещу насилието от 2011 г, добави още ръководителката на Зонта у нас.   

Пострадалите както и свидетелите на прояви на насилие могат да се обаждат на телефон: 080018676.