Илия Царски спечели делото пред Спортния трибунал на БФАС, но загуби титлата в шампионата

Илия Царски спечели делото пред Спортния трибунал на БФАС, но загуби титлата в шампионата

Дневник на пресконференциите – 7 декември  2017  г.

Илия Царски спечели делото пред Спортния трибунал на БФАС, но загуби титлата в шампионата

След скандал между Илия Царски и организаторите на автомобилната надпревара „Шипка-Дамасцена“, кръг от планинския шампионат, пилотът остана без лиценз. Според организаторите Царски е бил извършил неправомерни действия по състезателната кола на нерегламентирано за това място – след като е поискан рестарт заради катастрофа, Царски е трябвало да зареди гориво в предстартовата зона, но той нарушил правилата и се е отправил към бокса, където механиците освен гориво, са сменили и гумите му. Спортните комисари отстраниха Царски, като му отнеха освен първото място в надпреарата и състезателния лиценз за 1 година.

Илия Царски обжалва двете решения и спечели делото пред спортния трибунал на БФАС. На специална пресконференция в Пресклуб „България” Царски заедно със своя адвокат  и своя механик отново потвърдиха, че всички действия  на организаторите и комисарите на „Шипка-Дамасцена” са били неправомерни.

Адвокат Любомир Добранов заяви, че е имало грубо нарушение на всички наредби и правила на ФИА и БФАС, а наказанието на Илия Царски е абсолюто неправомерно. Той уточни, че единствената причина да не бъде  възстановена победата на Царски на състезанието, е факта, че спортният директор Николай Манчев не е подписал подадената жалба и заради това членовете на БФАС са решили, че не е подадена в срок.

„Има много груби нарушения на всички правила и наредби. Спортният директор дава нареждане за нов старт, а след това твърди, че има своеволно напускане на Царски. По отношение на Уведомление №1 – пилотът няма как да знае, че жалбата му не е подписана, тъй като тя се подава само в един екземпляр. Но факта, че фигурира в документите, предадени  от организаторите на състезанието, показва, че жалбата е подадена  в срок. А това, че не е подписана, е пропуск на организаторите”.

„Аз стартирах отлично в шампионата, след това направих малка грешка и преди „Шипка-Дамасцена” бях втори във временното класиране. При победа  ставах водач в класирането и титлата щеше да се реши в последния кръг в Осогово /Кюстендил/. Но аз бях грубо ощетен, защото ми бе отнето първото място. Освен това ми отнеха и състезателния лиценз. Вината е изцяло на организатора, на Николай Манчев, на Милен Узунов. Дори австриецът Волфганг Зауер, за когото твърдяха, че е назначен от Международната федерация /ФИА/, е искал да ми отнемат лиценза за 2 години. Оказа се, че ФИА не го е назначавала, а той е предложен за технически делегат от организаторите на състезанието. Благодаря на членовете на УС на БФАС, които след като се запознаха с предоставените им материали, разбраха, че аз съм прав. За съжаление, поради една формалност, не ми възстановиха първото място в състезанието. Тези 25 точки, които спечелих честно на пистата, не ми бяха възстановени и така загубих възможност да се боря за титлата, затова с моя екип решихме, че няма смисъл да стартираме в последния кръг в Осогово. Но за следващия сезон вече се готвим упорито, имам пълната подкрепа на ръководството на Асарел Медед в лицето на новия председател на Нодзорния съвет  Димитър Цоцорков, очакам да подновим договорите и с моите спонсори и следващия сезон ще бъда основен претендент за шампиоската титла. Отправям апел към моите конкуренти да се подготвят добре и да направим много силен шампионат”, заяви Илия Царски пред репортерите.