Григор Димитров е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината

Григор Димитров е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината

Григор Димитров е носител на “Спортен Икар” за постижение на годината на Фондация “Български спорт”. Най-добрият български тенисист е отличен за триумфа във финалния турнир на АТП в Лондон и рекордното трето място в световната ранглиста, както и за титлите през годината в Бризбейн, София и Синсинати.

Церемонията по награждаването на спортистите за тази година ще се състои на 19 декември от 11.00 часа в Национална художествена галерия.

Традицията на Фондация “Български спорт” да връчва годишните награди “Спортен Икар” датира от 1992 г. когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 25 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения.

Ето за кого даде своите гласове журито на фондация “Български спорт” при определяне на носителите на престижните призове в отделните категории Спортен Икар за 2017 г.:

“Спортен Икар” за Постижение на годината – Григор Димитров – победител в турнира на 8-те най-добри на АТП в Лондон, стигнал до номер 3 в световната ранглиста, победител в турнирите в Бризбейн, Синсинати, достигнал полуфиналите на Аустрелиън оупън

Категория “Млад и талантлив спортист” – Йоана Илиева (16 г., фехтовка) – носител на Европейската купа на сабя за кадети, сребърен медал от Европейско първенство за кадети в Пловдив.

За Шампионско дълголетие – Станимир Беломъжев (ски ориентиране) – световен шампион за мъже на средна дистанция, бронзов медал от Европейско първенство, две победи в Световната купа за 2017 година.

За Отбор на годината – Национален отбор по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова – бронзов медал от Световното първенство в Словения.

Категория “Феърплей” – Мартин Живков (лека атлетика, Академик София) – дарил бронзовия си медал на 400 метра от републиканското първенство за юноши младша възраст на своя съперник Любослав Еленков, декласиран за влизане в чужд коридор. Според Живков, Еленков е бил по-добрият атлет не само на това състезание, но и през годината и в знак на признание и уважение след награждаването му връчва своя медал.

Управителният съвет на Фондация “Български спорт” определи за носители на своите специални награди следните отличили се спортисти през 2017 година:

Радослав Янков (сноуборд), Борис Йотов (гребане), Лиляна Георгиева (лека атлетика), Александра Начева (лека атлетика), Мария Йовкова (тенис на маса), Мирослава Минчева (спортна стрелба).