Дядо Коледа носи 8 мишени на спортната стрелба

Дядо Коледа носи 8 мишени на спортната стрелба

Олимпийски квоти за Буенос Айрес и за Токио са цел номер 1 за 2018 г.

Родната стрелба изпраща поредна година на успехи. Двукратната олимпийската шампионка Мария Гроздева спечели бронзов медал на Европейското първенство, европейската вицешампионка от 2016 г. Антоанета Бонева заедно със Самуил Донков станаха четвърти на Европейското първенство в новата олимпийска дисциплина – смесени отбори. 18-годишната Мирослава Минчева стана световна вицешамионка и европейска шампионка за девойки на 25 м на малокалибрен пистолет. Кирил Киров донесе първата квота на български състезател за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес догодина. Стрелците могат да се похвалят с още много отличия от силни международни турнири през годината. Днес в Пресклуб “България” те и техните треньори споделиха своите оценки за постигнатото и амбициите си за следващата година.

Председателят на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева е удовлетворена от резултатите на състезателите, както и от своите лични постижения. Догодина най-важното е Световното първенство през септември, което е олимпийска квалификация за Токио 2020 и се провежда веднъж на 4 години, подчерта шампионката. Тя държи и на по-голямо участие в турнирите за Световната купа, но 3 от 4-те състезания догодина са далеч извън Европа и все още е трудно да се каже доколко средствата ще стигнат да покрият разходите за пътуване и престой. Мирослава Минчева догодина ще дебютира при жените и с това ще започне да се бори за олимпийска квота за 2020 г. Нейният треньор Борис Димитров ще я подготвя за Световното първенство  и се надява на добро представяне. Състезателката ще тренира в своя клуб в Търговище и на националната база в Дианабад. Там очакват скоро така желания подарък от спортното министерство – нови 8 електронни мишени за огнестрелно оръжие на стойност 100 хил. лв. Други 10 за въздушно оръжие вече са монтирани, припомни спортният директор на БСС Димитър Тодоров. Гроздева благодари персонално на министър Кралев, който още на републиканското първенство е обещал подкрепа за осигуряване на крайно необходимото модерно оборудване.

Световното първенство догодина е цел номер едно и за Самуил Донков, подчерта неговият треньор Александър Луканов. Той е доволен от своя възпитаник, който тази година спечели 3 сребърни и 1 бронзов медал от най-големите турнири.

За добро представяне, което значи достигане до финал на 10 м въздушен пистолет на Олимпийските игри в Буенос Айрес, Аржентина, ще се бори Кирил Киров. Това си пожелава и неговата треньорка Румяна Апостолова. Тя ще увеличи броя на тренировките и интензивността на натоварванията. Подготовката ще я води на клубната база в Пловдив и в Дианабад. Имаме шанс за още 2 квоти при младежите и девойките, каза Д. Тодоров. С  най-високи резултати досега са Гергана Калоева и Дейзи Додова на пистолет и Пламен Емилов и Георги Канов на пушка.