Министър Красен Кралев: Българските бадминтонисти са в елита на Европа

Министър Красен Кралев: Българските бадминтонисти  са в елита на Европа

На тържествена пресконференция в Пресклуб „България” БФ Бадминтон припомни най-големите успехи на българските състезатели в последените 50 години и връчи специални награди на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и на спортинте медии и редакции за принос  за развитието и популяридирането на спорта.

Министър  Кралев подчерта, че българските бадминтонисти са в елита на Европа, този спорт се радва и на голяма популярност сред децата, за което помага и специалната програма на ММС и БФ Бадминтон.

„Бадминтонът е един от най-бързо развиващите се спортове в България и аз съм изключително доволен от начина, по който работим с федерацията през последните 3 години. Освен с успехите на нашите състезатели зад граница, бадминтонът е фундаментален и за развитието на масовия спорт, защото е лесно достъпен, практикува се от всички възрасти и цялото семейство“, заяви Кралев.

Министърът акцентира и върху факта, че в този спорт вече има интерес и от частни инвеститори, които изграждат съоръжения за практикуването му.

„Това дава добри възможности за всички елитни състезатели и любителите да се занимават с любимия спорт. Неслучайно заедно с федерацията стартирахме програмата „Децата и бадминтона“, която беше финансирана от министерството с 50 хил. лв. и по която обхванахме над 1200 ученици. Ние сме много доволни от резултатите и ще продължим да финансираме тази програма. Защото тук парите са си на мястото и много от директорите в училищата, с които работим, изразиха задоволството си от начина, по който се работи и от интереса на децата“, допълни министърът.

Красен Кралев отбеляза също, че от влизането на бадминтона в олимпийската програма, ние имаме неизменно участници на Олимпийски игри.

„Смело мога да кажа, че сме една от трите водещи нации в европейския бадминтон и съм сигурен, че винаги ще имаме достойно присъствие на европейско ниво. На световни първенства и Олимпиади е много по-сложно, защото азиатците доминират в този спорт, но защо пък да не ги изненадаме“, завърши Кралев.

Президентът на БФ Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян заяви, че през последните 50 години от първата си официална проява, стартирала с Националния турнир по бадминтон  на 23 декември 1967 година, бъларският бадминтон  уверено се развива по всички направления, за да се стигне до официалния му статут като част от европейския и световен елит.

„Първите международни успехи постигна многократната шампионка Диана Колева – двукратен носител на Европейската купа през 1988 и 1989 година, като комплексен победител във веригата състезания на Стария Континент”, заяви д-р Касабян пред репортерите и подчерта: „С влизането на бадминтона  в олимпийското семейство, българските състезатели  участват на всички Олимпийски игри от Барселона ‘1992 до Рио де Жанейро‘2016 година – единствено постижение от всички спортове с ракети в страната. Безспорен връх са постиженията на Петя Неделчева, класирала се на пето място на Олимпийските игри в Атина, 3-та в световната ранглиста на двойки и 8-ма на сингъл – феномен в световния бадминтон. Петя завоюва през годините повече от 50 титли от международни шампионати и има в колекцията си пет медала от Европейски шампионати. При мъжете Светослав Стоянов и Михаил Попов са многократни шампиони на турнири от най-висок ранг, като Стоянов завоюва девето място на единично на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година”. Д-р Касабян допълни, че

с постиженията си от първите Европейски игри в Баку ‘2015 – златните момичета Стефани и Габриела Стоеви, спечелили единствения златен медал за България, бронзовият медал поединично на Петя Неделчева и двете пети места-  бадминтонът се утвърди като спорт номер 1 за страната на тези игри.

За този половин век  българските бадминтонисти  завоюваха повече от 20 европейски медала от първенства на Стария Континент, има титли от най-високата категория международни турнири, два  пъти са медалисти в отборната надпревара на Европейските първенства, а през 2015 г. станаха  европейски вицешампионки, като играха  на финала с най-добрия европейски тим – Дания.

Изпълнителният директор на БФ Бадминтон д-р Володя Златев заяви, че през настоящата юбилейна година Габриела и Стефани Стоеви спечелиха за България сребърни медали на Европейския шампионат в Русия, влязоха в топ 10 на световната ранглиста и за втори път станаха европейски клубни шампионки с клуба си „Иси Ле Мулино“ – Франция. Връх беше организираната от  22 до 24 септември годишна сесия на Борда и Управителните органи на Европейската Бадминтон Конфедерация  под патронажа на министър Красен Кралев,  на която участваха 38 високопоставени функционери на Европейската централа.

„Дори последните дни белязаха поредния  международен успех за спорта ни като цяло, след подписване на четиригодишен договор за олимпийска подготовка на най-високо ниво в Окаяма, Япония, по силата на който българските бадминтонисти ще се готвят всяка година в меката на нашия спорт, каквато е страната на изгряващото слънце”, заключи Володя Златев.