Мариян Беляков: Ски пистите в Пампорово и Мечи чал са напълно готови за новия сезон

Мариян Беляков: Ски пистите в Пампорово и Мечи чал са напълно готови за новия сезон

Изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков каза на специална пресконференция в Пресклуб „България”,  че   пистите в Пампорово и Мечи чал  са напълно готови за новия зимен сезон.

„В началото на месец декември много писти бяха подготвени с изкуствен сняг, но заваля такъв силен дъжд, който аз не съм виждал в последните години, и само за 15 часа снегът се стопи напълно. Това бе много неприятна ситуация, но хубавото е, че сега времето е студено, имаме 300 оръдия за изкуствен сняг с капацитет 1200 куб. м на час и вече много от пистите са напълно готови за очквания през този уикенд наплив на туристи. От миналия сезон Пампорово и Мечи чал станаха  най-атрактивните комплекси за зимни спортове и забавления  и дават възможност   на любителите на зимните спорове с една лифт карта да карат ски и сноуборд на различни писти, което прави спусканията по-интересни и разнообразни. Целодневната лифт карта за ски зона Пампорово дава достъп и до ски зона Мечи чал,  като  е осигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове през 15-20  минути. До четвъртък целодневната карта е на цена 25 лв, а от петък цената е 55 лв, има и семеен пакет с намаление от 10 и 12 %. В курорта имаме и нови снегоутъпкващи машини и това ни дава възможност да поддържаме в добро състояние всички писти, които са с обща дължина около 50 км. Напълно обновен е хотел Перелик, който вече отговаря на изискванията за петзвезден хотел. Интересът към нашия курорт се увеличава всяка година и вече хотелите не достигат”, обяви Беляков пред репортерите и добави, че в курорта са обособени 3 зони с безплатен Wi-Fi и устройства за зареждане на смартфони.

Александър Богоявленски, председател на Българския ски клуб на журналистите, поясни, от 25 февруари до 4 март 2018 г. в Пампорово ще се проведе 66-то Световно първенство по ски за журналисти, в което ще участват близо 200 участници от 36 страни.

„Ще има много телевизионни и радио водещи, вестникари и фотографи от престижни медии от Англия и Ирландия – страни, от които се очакват много туристи за зимния сезон в Пампорово и Мечи чал. Очакваме колеги и от други страни от Европа и Азия, от САЩ и Канада. Освен състезанията в три дисциплини, ще има различни конференции, ще посетим и Пловдив, който е Европейска столица на културата през 2019 г”, заключи Богоявленски.

Председателят на БФ Биатлон Екатерина Дафовска сподели, че на 9 февруари в Чепеларе ще има голямо тържество по случай 20 години от Олимпиадата в Нагано, където тя спечели първия златен медал за България в Зимни Олимпийски игри. Дафовска допълни, че ще присъстват нейни съотборнички, олимпийски шампиони и медалисти от Нагано, Йордан Йовчев, Тереза Маринова и много други български спортни легенди. След тържеството ще се надява на успешно представяне на нашите биатлонисти на Зимните олимпийски игри през 2018 г., които спечелиха пълни квоти за Игрите в Пьончан.