На 30 януари ОСК ЦСКА ще награди най-добрите си спортисти

На 30 януари ОСК ЦСКА ще награди най-добрите си спортисти

Във вторник, 30 януари, от 18.00 ч в Централния военен клуб ще се проведе церемонията по награждаването на най-добрите спортисти на ОСК ЦСКА, каза на пресконференця в Пресклуб „България” председателят на клуба Георги Калчев. Той допълни, че мотото на празничното награждаване ще бъде „Спортът и културата – лице на България”. Калчев уточни, че тази година се навършват 70 години от основаването на най-великия клуб в България – ЦСКА. В момента в ОСК ЦСКА се развиват 21 спорта, в някои от тях „армейците” традиционно са водещи в страната, в други има известно отстъпление, но всички са амбицирани да работят за популяризирането на спорта сред децата и да създават шампиони.

„Защото това е традицията в нашия клуб – преди години аз като европейски шампион не можех да вляза в десетката на ЦСКА”, уточни Калчев.

Членът на Управителния съвет на ОСК ЦСКА Стоян Вачев обяви, че всеки клуб дава своите предложения кои спортисти да бъдат наградени, а призьорите се определят от 7-членна комисия от треньори. „Във волейбола имаме най-многобройната школа в страната, а в баскетбола в момента правим ремонт на втора зала и  догодина очакваме по-добри резултати от младите баскетболисти. Но проблемите с базите се задълбочават – те не се предоставят на нашите клубове, не ни се признават направените подобрения, подготвят се нови наеми и концесии.”

Изпълнителният директор на шахматния клуб Васил Илиев обяви, че над 1000 деца годишно тренират шахмат. „Редовно правим турнири за деца, организираме и  традиционния шахматен турнир на 100 дъски между фенове на Левски и ЦСКА. През изминалата година имаме голям талант – 7-годишната Калина Гледачева вече има спечелени медали, а отборът на ЦСКА при ветераните стана шампион”, каза  Илиев.

Биляна Проданова, която е ръководител на клуба по художествена гимнастика, заяви пред репортерите, че 2017 г. е била добра, но се надява този спорт да има по-голям принос за успехите на армейския клуб.

„Всички се гордеем с големите постижения на Мария Гигова и сестри Дунавски, надявам се да възродим традициите и победите на гимнастичките от ЦСКА”,  заключи Проданова.

Йордан Велинов подчерта, че след 2 години „суша” отборите на ЦСКА по водна топка отново се борят за призовите в места в различните първенства. „Възродихме отборите в 6 възрастови групи – кадети, юнощи и девойки, мъже – нямаме само  женски тим. Но е трудно – басейните в София са малко, а спортът у нас се развива единствено с подкрепата на Министерството на младежта и спорта”.

Б.Котев заяви, че колоезденето в ЦСКА е с големи традиции, армейските колоездачи са постигали значими успехи в националните и международните първенства и турнири. „Сега имаме състезатели в 4 възрастови групи. Всяка година организираме голям турнир за Купа „Димитър Котев. Но най-големият проблем е, че много юноши, когато навършат 18-19 години, се отказват”, заключи Котев.