Велинград става световна столица по ски-ориентиране

Велинград става световна столица по ски-ориентиране

Станимир Беломъжев стартира за четвърта евротитла

 

Целият световен елит в ски-ориентирането във всички възрасти се събира във Велинград между 3 и 8 февруари за 4 събития от най-висок ранг – европейско първенство и световна купа за мъже и жени, европейско първенство за юноши и девойки и световно първенство за младежи. Над 300 състезатели от 18 страни са заявили участие, като сред имената са суперсилите при мъжете Андрей Ламов и Едуард Хренников от Русия, световната шампионка едновременно по лятно и по ски-ориентиране от Швеция Тове Александърсон и нейният сънародник Ерик Рос и редица други.  Това съобщи днес ръководството на БФ Ориентиране на специална пресконференция в Пресклуб “България”.

Нашата страна ще разчита на делегация от 24 души, в т.ч. и помощен екип. Трикратният европейски шампион и световен първенец за мъже от 2017 г. Станимир Беломъжев ще стартира за четвърта титла на Стария континент. Класирането на европейското първенство за мъже и жени носи точков актив и за световната купа, поясни председателят на родната федерация проф.Атанас Георгиев. В първия кръг Станимир е на трето място, вторият кръг е у нас, последният, трети кръг е в САЩ.

Другите ски ориентировачи, които имат реален шанс за призово класиране на родна земя са Антония Григорова при жените, Андреа Дяксова при девойките и Мартин Пенчев при младежите. Антония и Станимир са европейски вицешампиони в смесената спринтова щафета и сега отново ще бъдат двойка. Антония ще участва и индивидуално в спринта и в средната дистанция, след което ще замине за Олимпийските игри в Пьонгчанг, Корея, съобщи проф. Георгиев. Нейният партньор Станимир Беломъжев обаче няма да я последва, въпреки желанието му и въпреки, че е доказал добрите си умения в ски бягането. Причината е, че БФ Ски не му осигури необходимите средства за подготовка, каза още проф. Георгиев.

В националния отбор по ски бягане при младежите се подготвя Мартин Пенчев. Предстои му световно първенство в Швейцария и веднага щом се завърне, ще потегли към Велингард за световното първенство по ски ориентиране, стана ясно още на пресконференцията. Има вероятност Мартин да се включи и в мъжката щафета на европейското първенство заедно със Станимир Беломъжев и още един състезател, който ще бъде определен по преценка на треньорския щаб и според резултатите от държавното първенство в края на тази седмица. Антония Дяксова иска да сбъдне мечтата си за първи медал от европейско първенство по ски ориентиране, след като има сребърно и бронзово отличие по лятно ориентиране. Преди година на талантливата девойка не й достигна само една секунда, за да стъпи на почетната стълбица и се нареди на ІV място.

Организирането на голямо състезание по ски ориентиране е много трудоемко – във Велинград над 130 км ски следи трябва да бъдат пробити. Другата особеност е, че на изкуствен сняг не може да се провежда състезание по този спорт. Разходите са много големи и единствено ако се събират такси от многобройни участници бюджетът може да излезе на нула, сподели директорът на първенствата доц. Тодор Педев. Добрата новина е, че тези дни е навалял дебел сняг в района на Широка поляна и Беглика, където ще се провеждат стартовете в отделните дисциплини и възрастови групи. Даже при неблагоприятни метеорологични условия, има условия състезанията да се пренесат до Белмекен, където винаги през зимата природата е щедра. Това е предимството на Велинград пред другите планински курорти, подчертаха от БФ Ориентиране. У нас досега са се състояли 8 събития от международния календар по ориентиране, като 3 от тях са световни първенства.