Павел Ангелов: “За мен е сбъдната мечта да участвам на Олимпийски игри!”

Павел Ангелов: “За мен е сбъдната мечта да участвам на Олимпийски игри!”

Това заяви днес в Пресклуб “България” 26-годишният състезател по спускане с шейни Павел Ангелов, който за първи път има щастието да бъде един от 39-те мъже в света, спечелили квота за най-големия спортен форум. Класиране между 25-о и 30-о място би било достойно, смята нашият пратеник на Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг. От 2010 г е в мъжкия национален отбор, но едва през тази година Павел Ангелов се сдобива със своя шейна. Дотогава ползва шейна, предоставена от Международната федерация. Придобивката струва цели 4 хил. евро, което е много голяма тежест за годишния бюджет от 80 хил. лв. на федерацията, поясни личният треньор на състезателя и председател на централата Георги Вергов. Трикото е между 500 и 800 евро и се използва няколко сезона, след това го даваме на по-млад състезател. На състезания в чужбина си носим и храна, продължи треньорът Вергов.

“Пълноценната подготовка трябва да започне през юни с ролкови шейни на улей, но няма пари и за нас началото е през октомври, когато се заледят улеите в Европа”, каза още наставникът. “През лятото караме на естествени трасета, на асфалт, в Кремиковци. Купихме си стартова рампа и настилка, но няма подходящо място, където да я сложим. Подходящо значи охраняемо, защото тя може да бъде открадната”, добави Вергов. ММС е направило всичко възможно да помогне, но за съжаление проблемът е неразрешим.

С 5 лагера и 4 старта за Световната купа Павел Ангелов е приключил предолимпийския тренировъчен план. Най-доброто му класиране за сезона е 18-о място на Националната купа, което се зачита и за Световната купа, стана ясно още  на пресконференцията.

Имах лагер в Пьонгчанг. Има един много труден завой в улея. След 4-те спускания ще станат значителни размествания в класирането, убеден е Павел Ангелов. Признава, че любовта към спорта и желанието да привлече повече деца го крепи да продължава с шейните вече 15 години. На 11-годишна възраст преживява за първи път емоцията да се докосне до шейната. Вергов отказва момчето да се занимава с футбол и Павел не съжалява за избора си. След състезателната си кариера ще продължи като треньор. Тази година е студент ІV курс в НСА и му предстои да се дипломира. В Пьонгчанг, от екрана на БНТ, Павел Ангелов ще поздрави всички зрители и ще ги призове да му стискат палци на Олимпийските игри.