Треньорът на Владимир Зографски Матияж Зупан: Класиране около 20-о място на Олимпийските игри е възможно

Треньорът на Владимир Зографски Матияж Зупан:  Класиране около 20-о място на Олимпийските игри е възможно

Нека зрителите на БНТ да се молят за насрещен вятър, призова ски-скачачът

Единственият представител на страната ни в ски-скоковете на Олимпийските игри в Пьонгчанг Владимир Зографски днес гостува в Пресклуб “България” само няколко часа преди да отлети за Корея. Да подобри класирането си от Сочи 2014 г. е желанието на състезателя, заяви самият той. Тогава, при първото си олимпийско участие, българинът се нареди извън първите 40.

Талантът от Самоков, който през 2011 г. стана първият българин-световен шампион за младежи, беше поверил подготовката си на своя баща и бивш състезател Емил Зографски до средата на миналата година. От юни месец 2017 г. най-класният ни ски-скачач започна да тренира при известния словенец Матияж Зупан – олимпийски вицешампион от Калгари  1988 г. Той даде добра оценка за физическия потенциал на своя възпитаник още от началото на съвместната им работа.  “Най-трудният момент беше комуникацията. Имахме различия, той трябваше да разбере моята визия”, каза специалистът. С течение на времето пречките са преодолени и между треньор и състезател настъпва единомислие, стана ясно на пресконференцията. “Техниката на Зографски се подобри – в началото на сезона, в квалификациите на големите стартове, той успяваше да стигне между 30-о и 40-о място, постепенно се предвижи около 20-ата позиция. Тя е възможна като резултат на Олимпийските игри”, смята Матияж Зупан. Олимпийската ни надежда Владимир Зографски вярва в късмета и призова зрителите на БНТ да се молят за насрещен вятър при стартовете на шанцата в Пьонгчанг.

“Аз не бих искал да натоварвам Влади с очаквания. Той винаги е получавал подкрепа от БФ Ски и ММС. Подготвен е за достойно представяне на Олимпийските игри”, каза Захари Сотиров – ръководител на направление “Ски-скокове и сноуборд” в родната федерация.

Мениджърът сподели, че е напреднала работата по проекта за изграждане на център по ски скокове за деца и юноши в Самоков. Одобрение е получено от всички министерства, които имат отношение към бъдещото съоръжение. За община Самоков проектът е първостепенен и тя ще участва в реализирането му. Шанцата ще бъде конструирана за 10, 35 и 65-метрови скокове и ще влезем в календара на ФИС за международни състезания за юноши, подчерта З. Сотиров голямото значение на инициативата. “Като ходим в Самоков и мерим нещо за шанцата, на 10-ата минута се събират деца да ни питат какво става”, каза още шефът на ски скоковете за важността на проекта и интереса на малките да поемат по пътя на Зографски. Сега БФ Ски осигурява на децата лагери в Словения, което доста натоварва бюджета.