Проф. Атанас Георгиев: “Не за първи път ощетиха Станимир Беломъжев”

Проф. Атанас Георгиев: “Не за първи път ощетиха Станимир Беломъжев”

Въпреки, че ми отнеха титлата незаслужено, постигнах изключителни резултати, заяви световният и трикратен европейски шампион по ски ориентиране

Станимир Беломъжев е истинския европейски шампион по ски ориентиране в дългата дистанция за 2018 г. , но титлата му беше отнета несправедливо, в пълно нарушение на правилата, за сметка на шведа Ерик Рос. Това заяви днес в Пресклуб “България” председателят на родната федерация, авторитетният у нас и в чужбина проф. Атанас Георгиев.  Ученият разказа по какъв сценарий подмяната е извършена на първенството на Стария континент във Велинград миналата седмица.

Рос го декласираха съвсем основателно след пропусната контролна точка и Станимир беше обявен за шампион. Шведската делегация подаде контестация, че на резервния чип на техния състезател точката е отбелязана. Комисията уважи възражението, въпреки че данни от резервния чип могат да се използват само в извънреден случай – при изгубване или счупване на основния чип, а такова обстоятелство нямаше, изясни проф. Георгиев. Той е станал пряк свидетел как представител на шведската делегация обработва персонално всеки член на журито в полза на Ерик Рос. “300 души видяха, че Станимир е пръв и той беше шампион в продължение на 45 мин.”, добави проф. Георгиев. Възмущението и болката са още по-силни, след като присъдата е произнесена уж в името на справедливостта. “За каква справедливост може да се говори?”, попита риторично шефът на родното ориентиране и продължи: “Още два пъти е ощетяван Станимир. Ще поставя въпроса на Конгреса на Международната федерация /октомври, в Прага/.”

“Въпреки че ми отнеха титлата незаслужено, постигнах изключителни резултати – само трима състезатели сме с по два медала на това европейско първенство”. Такава е самооценката на Станимир Беломъжев за неговото представяне на родна земя. Световният и трикратен европейски шампион се подготвя за заключителния голям старт на сезона в ски ориентирането – финалния кръг на Световната купа в САЩ в началото на март. В момента той е на ІІІ място във временното класиране и ако спечели състезанието има шанс да заеме лидерската позиция в генералното подреждане. Иван Беломъжев, баща на Станимир и треньор на националния отбор, призова дължавата да се ръководи от резултатите в дадения спорт, а не от това дали той е олимпийски или неолимпийски при определяне на финансовата подкрепа.  Специалистът се обърна и към медиите да оценяват по достойнство най-добрите спортисти. Той даде за пример Швейцария, страната в която два пъти многократната световна шампионка по ориентиране Симоне Нигли е избирана за спортист на годината. А единственият българин-световен шампион в този спорт Станимир Беломъжев остана извън десятката за спортист на 2017 г.

БФ Ориентиране даде много добра оценка и на още един състезател от националния ни отбор – Мартин Пенчев, който завърши участието си на световното първенство за младежи и девойки до 20 г. във Велинград с 2 ІV и едно VІ място. Пак там, в красивия родопски град, още по-голям скок направи 17-годишната Андреа Дяксова – с дебюта си на Световното първенство тя записа едно ІV /в щафетата/ и едно V място /в спринта/. Това е най-високото постижение в историята на българското ориентиране на световни първенства при девойките. “Не очаквах толкова силно представяне в спринта. Моята дисциплина е дългата дистанция”, развълнувана сподели красивата брюнетка. Освен в ски ориентирането, Андреа се е доказала и  в лятното ориентиране – тя е европейска вицешампионка. През юни тази година й предстои да защитава класата си пред родната публика във Велико Търново – там ще бъде европейското първенство за юноши и девойки и тя е амбицирана отново да спечели медал.