Турнирът за Купа “Странджа” вече надмина Световно първенство

Турнирът за Купа “Странджа” вече  надмина Световно първенство

БФ Бокс с уникален проект за професионалисти и аматьори

Около 300 състезатели при мъжете и жените от 34 страни ще се надпреварват в 69-ото издание на супертурнира по бокс за Купа “Странджа” от 19-и до 25-и този месец в столичната зала “София”.  Най-дълголетната проява в Европа е също най-силния турнир в света, подчерта днес в Пресклуб “България” президентът на родната федерация Красимир Инински. Нещо повече – броят на участниците всяка година расте и вече те са повече отколкото на последното световно първенство в Хамбург през 2017 г /240 боксьори/, добави генералният секретар Светослав Сапунджиев. По тази причина за първи път състезанието следващата седмица ще се проведе в рамките на 7 дни.

Прави впечатление изключително силната конкуренция особено при дамите – във всяка категория има световна шампионка или носителка на медал от световно първенство или от Олимпийски игри, каза още Св. Сапунджиев. Старши треньорът Петър Лесов ще разчита на 13 състезателки, като в 3 от карегориите /51 кг, 54 кг и 57 кг/ е подбрал по 3 свои възпитанички. “Няма нищо по-добро от вътрешната конкуренция, защото така се раждат шампионите”, заяви специалистът и олимпийски шампион  Момичетата са добре подготвени и това за тях ще е първата от следващите сериозни проверки през годината – европейско и световно първенство. Ето и състава на отбора: Севда Асенова /48 кг/, Еми-Мари Тодорова, Габриела Димитрова и Венелина Поптолева /51 кг/, Розалия Пайчева, Стойка Петрова и Златислава Чуканова /54 кг/,  Станимира Петрова, Деница Елисеева и Пламена Иванова /57 кг/, Аслахан Мехмедова /60 кг/, Мелис Йонузова /69 кг/ и Михаела Николова /81 кг/.  Световната и европейска шампионка Станимира Петрова сподели, че ще се бори за медал. Чувства се отлично в новия си клуб “Ивайло Маринов” във Варна с личен треньор Петър Лесов, разкри очарователната асеновградчанка. Тя определено смята, че е повишила нивото на своята техника. Еврошампионката и бронзова медалистка от световно първенство Деница Елисеева обеща, че ще остави сърцето си на ринга.

С по-добра техника и по-голяма сила на ударите могат да се похвалят и нашите участници при мъжете, стана ясно от думите на старши треньора Хосе Еухенио Солер Арате. Кубинският специалист е включил следните боксьори в състава за турнира: Даниел Асенов и Тинко Банабаков /52 кг/, Боян Асенов /56 кг/, Кирил Русинов /60 кг/, Петър Драганов, Николай Коев и Роберт Чамасанян /69 кг/, Благой Найденов и Пламен Петков /81 кг/, Радослав Пантелеев, Кристиян Димитров и Иван Мечков /91 кг/, Петър Белберов и Александър Георгиев /над 91 кг/. Тази година няма европейско и световно първенство за мъже и това кара боксьорите с още по-голям хъс да излязат на ринга за  Купа “Странджа”, изрази мнение бронзовият медалист от европейско първенство Петър Белберов. С амбиция да грабне трофея е миналогодишният му носител и 4-кратен европейски шампион Даниел Асенов. Носителят на златен медал на турнира Радослав Пантелеев иска да повтори успеха си.

Заради липсата на европейско и световно първенство за мъже през 2018 г., БФ Бокс е съставила цяла заместваща програма за поддържане на високия състезателен потенциал на националния отбор. Най-напред на предстоящото европейско първенство до 22 г. през март в Румъния страната ни ще бъде представена с 6-7 мъже и 5 жени. Имаме и участници в световните професионални боксови серии. Освен срещите от Националната боксова лига, които ще се проведат през юни, октомври и декември, федерацията е планирала да организира още 2 международни срещи, подробностите за които ще станат известни по-късно, съобщи Кр. Инински. В ход е работата по уникален проект – състезание “Заедно”. То ще бъде за професионалисти и аматьори едновременно, информира още президентът на родната федерация по бокс.