Отново първенство на София по шахмат, очакваме членство във ФИДЕ

Отново първенство на София по шахмат, очакваме членство във ФИДЕ

От 23-и до 25-и този месец в училище “Дружба” в квартал “Обеля 2” ще се съберат около 60 деца и юноши от 8 до 18 години за участие в първенството на столицата по шахмат. Проявата е възраждане на традиция, прекъсната през последните години, похвалиха се днес организаторите в Пресклуб “България”. Това са повечето клубове в София, подкрепени от федерацията и общината. Общината винаги е заставала зад инициативи за децата, стига да има добри проекти. Те могат да бъдат частично финансирани по различни програми, заяви днес Десислава Темелкова – експерт в дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм”. Местната власт осигурява купи, медали и шахматни комплекти за победителите. Най-добрите, освен наградите, ще бъдат настанени безплатно по време на държавното индивидуално първенство по класически шахмат в Пловдив или Плевен. Историята на столичното шахматно първенство датира още от 30-те години на ХХ век, подчерта Радослав Атанасов – гл. асистент в Националната спортна академия.

Софийското градско първенство ще се проведе по швейцарската система в 7 кръга или кръгова система отделно за момичета и за момчета. Отделно за момичета и за момчета и по възрастови групи ще бъде направено и класирането. Шахматистите няма да плащат такса за участие. Единственото изискване е да са картотекирани в софийски клубове, поясни представителят на ШК “НСА” Светлин Марков.

Тъй като училище “Дружба” е много просторно и може да побере над 200 деца и юноши за турнира, в бъдеще организаторите очакват много повече участници в първенството на София по шахмат. Над 1000 ученици в столицата се занимават с шах в извънъкласна дейност. Идеята на инициаторите да съживят местното състезание сред подрастващите е продиктувана от необходимостта за по-добра подготовка на децата и тийнейджърите, тъй като за 8, 10, 12, 14, 16 и 18-годишните сa предвидени малък брой туринири, стана ясно още на пресконференцията. За да разширят обхвата с всички възрастови групи, като поканят и чуждестранни шахматисти, клубовете и федерацията замислят да организират през септември София Оупън, съобщи Георги Павлов. Турнирът ще е в чест на празника на столицата.

Новата Българска федерация Шахмат 1928, която получи лиценз от ММС през декември м.г., се подготвя да стане асоцииран член на ФИДЕ през април, когато ще се състои заседание на световната централа, съобщи Маргарита Войска – член на УС на родната федерация. Това е условие, за да получаваме отново финансиране от министерството, добави известната шахматистка. През 2017 г. БФ Шахмат бе изключена от ФИДЕ след скандални разкрития за злоупотреби. За пълноправно членство ще кандидатстваме на Конгреса на ФИДЕ през септември т. г. в Грузия, съобщи още Войска. Пред младата федерация стои предизвикателството да спаси държавното първенство за жени. Въпросът е висящ именно поради липса на средства. Очаква се отговор дали една банка ще поеме разходите за състезанието.