178 участници от 30 държави ще се състезават в Световното първенство по ски за журналисти в Пампорово

178 участници от 30 държави ще се състезават в Световното първенство  по ски за журналисти в Пампорово

От 25 февруари до 4 март в Пампорово-Мечи чал ще се проведе  65-то световно първенство по ски за журналисти, каза на пресконференция в Пресклуб „България” председателят на Бъгарския ски клуб на журналистите Александър Богоявленски. Той допълни, че най-големият български зимен курорт ще посрещне  178 представители на медиите от 30 държави – професионалисти в различни сфери на журналистиката, обединени от интереса и ентусиазма си към ски спорта и планините. Тази година в Пампорово –Мечи чал се очакваше в шампионата да направи дебют състезател от Гърция, но в последния момент участието на журналист от южната ни съседка пропадна.

Преди началото на първенството участниците ще посетят Европейската столица на културата 2019 – Пловдив, където ще се запознаят с богатото културно-историческо наследство на града.

В рамките на шампионата ще се проведат две конференции по актуални за България и региона обществено значими теми, с участието на бившия президент Росен Плевнелиев и на алпиниста и природозащитник Боян Петров.

По време на световното първенство ще има състезания по 3 дисциплини – гигантски слалом, паралелен слалом и ски бягане.

На 3 март в Пампорово-Мечи чал ще се проведе и традиционното масово спускане с национални носии и знамена, в което ще се включат и голяма част от журналистите.

Александър Богоявленски подчерта, че след всяко световно първенство по ски за журналисти ефектът за курорта – домакин на шампионата, е много голям. През 2006 г.  първенството бе в Банско и още същия сезон, след публикации в медиите в Израел и Турция, бяха сключени първите договори с туристи от двете държави.