Петър Стойчев влиза в Залата на световната плувна слава

Петър Стойчев влиза в Залата на световната плувна слава

Маратонецът подготвя екстремно плуване на Антарктида

Рекордьорът по преплуване на Ламанша /6 ч и 57 мин. / и единствен носител на 8 титли на Гран При в открити води Петър Стойчев ще влезе в световната плувна Зала на славата на специална церемония, която ще се състои през май в красивия град Форт Лодърдейл в американския щат Флорида. Това съобщи удостоеният с високата чест на специална пресконференция в Пресклуб “България” в присъствието на председателя на родната федерация Георги Аврамчев и генералния секретар, олимпийската шампионка Таня Богомилова. През 2009 г. Петър Стойчев бе приет в  залата на световната слава на плувните маратонци, но сега признанието към неговите заслуги е още по-голямо, тъй като сега ще се нареди сред най-големите във всички плувни спортове: Ребека Адлингтън /Вбр/, Аманда Биърд /САЩ/, Либи Трикет /Австралия/, Бренда Вийа /водна топка, САЩ/, Ирина Ласко /скокове във вода, Русия/, Мико Такеда /Япония, синхронно плуване/, Джой Кушман /синхронно плуване, САЩ/,  Бил Суитънхам /Австралия, треньор/, Анди Бърки /САЩ/.

Програмата е тридневна, от 18-и до 20-и май, като официалната 54-та церемония по встъпването в залата на славата ще се състои на 19-и май от 7 ч до 10 ч вечерта в хотел “Мариот”. Последният ден е благотворителен за борба срещу рака. Освен че ще бъде изписано името му на стената в залата, Петър Стойчев ще остави неща, които са символи на България, националния флаг и на родната федерация по плувни спортове. “Това е признание за цялото българско плуване”, заяви Стойчев и поясни, че през всичките години на своята кариера, още от родния Смолян, до върховете на плувния маратон в света, винаги е получавал подкрепа от държавата и федерацията.

Т. Богомилова и Г. Аврамчев изразиха гордост от признанието към Петър Стойчев и си пожелаха в бъдеще и други български плувци да намерят място сред най-добрите в света. Хубаво е да се построи зала на славата и в България, за българските спортисти, предложи Т. Богомилова. Проблемът за базата отново бе засегнат. Скъпа е издръжката на един басейн и държавата трябва да се погрижи така, че предназначението на спортните обекти да се запази – има такива механизми, подчерта Аврамчев. Той съобщи, че се водят много сериозни разговори с ММС и в скоро време се очаква важно решение за комплекс “Червено знаме”.

С проект, но екстремен, се е захванал и Петър Стойчев. Той се подготвя да пропътува от Аржентина до Антарктида и на юг от остров Ливингстън, където е българската база, заедно с още 14-15 плувци да се хвърлят в ледените води и да преодолеят дистанция от 1000 м. Ако организацията на всичко е успешна, уникалният експеримент ще бъде през ноември, стана ясно на пресконференцията. Плуването в ледени води обаче скоро няма как да стане олимпийски спорт, смята маратонецът Стойчев, който е и световен шампион в ледени води. Серизно препятствие е изискването на ФИНА /международната федерация/ температурата на водата да не бъде под 16 градуса, докато в ледените води тя достига максимум 5 градуса.