Стефан Китов: Броят на клубовете по тенис на маса се увеличава всяка година

Стефан Китов: Броят на клубовете по тенис на маса се увеличава всяка година

Ще има рекорден брой участници на Държавното първенство за мъже и жени

Тази година Българската федерация по тенис на маса отбелязва своя 85-годишен юбилей. На специална пресконференция в Пресклуб „България” президентът на федерацията Стефан Китов обяви, че основните прояви и чествания ще бъдат по време на Държавното първенство в Панагюрище, където ще се събере елитът в този спорт.

“Тази година българският тенис на маса чества 85-годишен юбилей. Държавният  индивидуален шампионат, който ще се проведе от 2 до 4 март в Панагюрище, ще бъде най-масовото първенство, което се е провеждало досега – заявка за участие са подали над 100 мъже и над 80 жени. По време на шампионата ще направим Вечер на тениса маса и ще наградим някои от най-заслужилите състезатели и деятели, между които Ангел Калчев и Александър Сладкаров”, каза Китов пред репортерите. Той допълни, че през лятото, когато много от елитните ни тенисисти и треньори, които работят в чужбина, се завърнат в България, те ще бъдат наградени на специална церемония. Китов подчерта, че броят на клубовете и състезателите се увеличава всяка година и тенисът на маса е сред най-масовите спортове у нас. Основният проблем е, че в клубовете няма щатни треньори – повечето наставници са учители по физическо възпитание в училищата и водят тренировките с децата след часовете.

Държавното първенство започва в петък, 2 март, когато са квалификациите, а в събота и в неделя са срещите от основната схема и финалите. Залата „Арена  Асарел” предлага много добри условия, домакините имат голям опит и  по отношение на организацията националният ни шампионат ще бъде на ниво Световно пъренство.

Старши треньорът на националните ни отбори Асен Асенов заяви, че в шампионата ще участват всички наши елитни състезатели.

„Резултатите и добрите мачове ще бъдат сред  основните показатели при избора на националните ни отбори за Световното първенство в Швеция, което ще се проведе от 29 април до 6 май При мъжете ние заемаме 50-то място в света, а при жените – 73-то. Надявам се на световното първенство при мъжете да се представим добре и да бъдем сред първите 30”, коментира Асенов. Той допълни, че в нашата група за Европейското отборно първенство при мъжете отборът на Исландия се е отказал от участие, така че първата среща в групата ще бъде с тима на Чехия на 27 март в Панагюрище. Двубоят с третия участник в групата – Кипър, може да се проведе и в София.

След държавното първенство европейската шампионка до 18 години  Мария Йовкова ще участва в Европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, където се очаква да спечели медали в игрите по единично и на двойки.