Краси Анев с 5-а “Златна България” за спортист на месеца

Краси Анев с 5-а “Златна България” за спортист на месеца

 

Представителят на “Фишер” Майкъл Гросегер не дава на биатлониста да си купи от най-качествените ски

Носителят на 8 медала от европейски първенства по биатлон при мъжете Красимир Анев днес получи за 5-и път наградите за спортист на месеца – традиционната златна значка и ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд за двама.Състезателят, който извоюва сребърен и бронзов медал в надпреварата на Стария континент в Италия през януари, бе избран за номер едно от 16 спортни редакции в анкетата на Пресклуб “България”. С 4 гласа втори е сноубордистът Радослав Янков, който записа второ и четвърто място за Световната купа.

След Олимпийските игри европейските първенства са вторият ни приоритет, каза на брифинга личният треньор на Краси Анев Георги Фъртунов. Той подчерта, че на състезанието в Италия неговият възпитаник е постигнал 100 % успеваемост. За двамата най-щастливото европейско първенство досега е миналата година, когато талантът от Самоков доказа класата си болен на антибиотична терапия и се пребори за два медала.

Представянето на Краси на Олимпийските игри в Пьонг Чанг не е провал, заявиха категорично наставникът и представителката на родната федерация Надежда Алексиева. Състезателят има резлутати в стрелбата от легнал близо до 100-те процента, сочат данните, които Фъртунов подробно коментира.  Провал е за биатлонисти като Андрей Расторгуев от Латвия, който е европейски шампион, разполага с бюджет от 120 хиляди евро, а в Пьонг Чанг има 24-о, 28-мо, 59-о и 12-о място.

Краси е доказал в редица стартове, че е част от световния елит. Проблемът са единствено ските – българинът не може да се снабди с най-качествените артикули, дори когато иска да си ги купи със собствени пари и въпреки че по договор му се полага, защото е в топ 30 на света. Анев разказа, как представителят на “Фишер” Майкъл Гросегер непрекъснато намира начин да му отказва и така да го лишава от възможността да разкрие максимума от потенциала си. Надежда Алексиева също потвърди, че федерацията не получава ски екстра качество, а върнати от други състезатели. Фъртунов е категоричен, че Краси трябва да смени марката, за да има първокачествени ски. Нещо повече – преди да стартира в Пьонг Чанг, ските му са тествани от най-добрия български ваксмайстор Александър Младенов и се оказва, че новите чифтове вървят по-лошо от старите. БФ Биатлон ще направи всичко възможно, за да подкрепи състезателя, заяви Алексиева.

До края на сезона на Краси Анев му предстои още участие в три старта за Световната купа и на Световно военно първенство.