Около 1500 таекуондисти на супертурнира София Оупън

Около 1500 таекуондисти на супертурнира София Оупън

Между 1500 и 1600 таекуондисти от 46 държави ще вземат участие в 5-ото издание на турнира София Оупън тази събота и неделя в столичната зала “Асикс Арена”. Билетите са по 5 лв. и 10 лв, но са в ограничено количество. Състезателите от световния елит са 1200, останалите са деца и кадети, на които даваме възможност да се изявят, каквато е политиката на федерацията, заяви днес в Пресклуб “България” заместник-председателят на родната централа и председател на клуба-организатор “Рамус” Димитър Михайлов.

От 2 години турнирът е категория G1 и носи точки в квалификационния цикъл за Олимпийските игри в Токио, като призьорите могат максимум да спечелят 40 точки, подчерта председателят на БФ Таекуондо и заместник-председател на Европейския таекуондо съюз Слави Бинев.  Досега турнирът беше на изпитателен срок, отсега нататък ще го има в календара всяка година. Технически е осигурен на най-високо ниво – електронна система и камери за видеозаписи. Състезателите ще водят битките на 12 игрални полета.

Съставът на българските участници предстои да се уточни, тъй като някои от най-силните таекуондисти като Владимир Далаклиев и Митко Джорджев са контузени и техните лични треньори ще преценят дали е възможно да се включат в състезанието. Позицията на федерацията е, че не бива момчетата да се претоварват, след като имат здравословен проблем, каза Бинев.

Поздравления за грандиозното събитие София Оупън изрази представителят на Международната федерация Парк Санг Хюн, който подчерта, че турнирът става все по-популярен. През 2017 г. бе подписан договор между българската и световната централа за изграждане на модерен център по таекуондо у нас. ММС и лично министър Кралев искат много да помогнат, но е необходима институционална подкрепа от държавата на най-високо равнище, за да се реализира проектът, сподели днес Слави Бинев. Таекуондото няма свой дом, а той е крайно необходим. Освен това, бойното изкуство е твърдо в топ 4 по резултати от всички олимпийски спортове в България. Федерацията ще организира през май т. г. в Пловдив първите мултиевропейски игри по таекуондо, които ще са още по-мащабни от София Оупън.  Това ще бъде  състезание, което ще постави световен рекорд по брой участници, отбеляза Слави Бинев.