186 състезатели от 45 държави ще участват в Световното първенсто по фигурно пързаляне за юноши и девойки в София

186 състезатели от 45 държави ще участват в Световното първенсто  по фигурно пързаляне за юноши и девойки в София

От 5 до 11 март в зала „Арена Армеец” ще се проведе Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки, каза на пресконференция в Пресклуб „България” президентът на БФ Кънки Татяна Йорданова“. Първенството е под патронажа на кмета на Столична община Йорднка Фандъкова. За първи път в „Арена Армеец” ще има Световно първенство по леден спорт, като досега са се провеждали  само шоу спектакли, за които леденото поле е много по-малко. Пързалката ще бъде 30/60 метра и на нея ще се проведат състезанията в отделните дисциплини и част от тренировките. Останалите тренировки ще бъдат в Зимния дворец на спорта, който в момента  в ремонт, а след шампионата ще бъде  затворен, като се очаква през месец август да бъде напълно готов за тренировки и състезания. Организацията на шампионата ще струва около 2 милиона лева, заяви пред репортерите Татяна Йорданова. Освен наема за залата,  трябва да се платят 240 000 лв за леденото поле, да се поемат всички разходи на състезателите, треньорите, съдиите и официалние гости. По голяма част от разходите  ще бъде покрити от парите, която БФ Кънки ще получи от Международния кънки съюз, Столична община също ще даде известна сума.

В шампионата ще участват 186 състезатели от 45 държави. Нито един от миналогодишните световни шампиони няма да пристигне в София да защитава титлата си. За България ще се състезават Александра Фейгин при девойките, Александър Златков при юношите и танцовата двойка Яна Божилова/Калоян Георгиев.

Треньорът Андрей Лутай заяви, че Александра Фейгин по технически показатели отстъпва само на състезателки от 5 държави – Русия, Япония, Чехия, Германия  и Южна Корея. И в кратката, и във волната програма тя има сложни комбинации от тройни скокове, на тренировки вече успешно прави и четворни. Според него ще бъде успех ако Фейгин се класира сред първите 10.

Самата Александра сподели, че се надява да изпълни успешно всички елементи и скокове както в кратката, така и във волната програма. В последните месеци тя играе с наколенка, тъй като има травма на коляното, но последните прегледи в Израел са показали, че не се налага операция и травмата ще зарасне. Нейната любима състезателка е Евгения Медведева. Любопитното е, че първият голям турнир, в който участва Медведева, е на Световното първенство в София през 2014 г.

Александър Златков, който ще участва при юношите, се надява да изиграе чисто своите съчетания и в кратката, и във волната програма. Той от няколко месеца се състезава със счупена кънка и се налага с нея да участва и на Световното първенство. Негов любимец е Евгений Плюшченко.

Танцовата ни двойка Яна Божилова/Калоян Георгиев в момента се подготвя в Италия при Матео Зани, който бе партньор на световната шампионка Анна Капелини. Очакваме двойката ни да се класира за финалите и да изиграе по най-добрия начин своята програма.

В края на месец март ще се проведе и Световното първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени. Теодора Маркова вече ще се състезава в танцовите двойки, като има канадски партньор – Симон Дазе. Те  тренират при известни треньори в Канада – Мари-Франс Дюброй, Патрис Лозон и Ромен Хагенауер. Маркова и Дазе  тренират заедно с едни от най-добрите танцови двойки в момента – Теса Въртю/Скот Моър и Габриела Пападакис/Гийом Сизерон. Все още е рано да се очаква от тях добро представяне, но очакваме през следващите години да ни зарадват с добри резултати.