Георги Глушков: Загубихме толерантността си един към друг

Георги Глушков: Загубихме толерантността си един към друг

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви на специална пресконференция в Пресклуб „България”, че провеждането на финала в турнира за Купата на България във Велико Търново е било пред провал. Причината е, че ръководителите на залата са били предупредени, че съоръжението може да не бъде в същия вид след мача между отборите на Рилски спортист и Левски Лукойл.

„Имаше момент, в който организацията бе пред провал. Отнякъде директорката на ДКС във Велико Търново беше научила или някой й беше казал, че залата след финала няма да бъде същата и да си направи снимки. Жената се беше притеснила. Имахме вълнения, ходихме до Велико Търново. Говорихме с полицията и с всички, които трябваше да вземат мерки за организацията. С мача за Купата на България  показахме, че има публика и фенове, които могат да се държат прилично и да си поддържат отборите. Залата я приехме в един вид и я предадохме в същия, а може би и по-красива – пълна с много зрители”.

Георги Глушков взе отношение по всички актуални въпроси в българския баскетбол. В началото той даде аргументи защо за домакин на финала за Купата на България е бил избран град Велико Търново.

„Защо Велико Търново, а не Ботевград? Дадохме определена сума за организация. Имаше 40 души охрана в залата плюс осем разпоредители. В пресцентъра имаше 12 жандармеристи, които стояха в очакване нещо да се случи след внушенията на хората, които говореха по този начин. Навън имаше пътна полиция, която също бе на разположение. Ако трябваше да правим мач в Ботевград, нека да направим хипотеза: Ботевград – София – София Запад – Герена… Аз нося отговорност за събитията според закона. Дали щяха да ни стигнат 300 човека охрана предвид агитките на Ботевград и на Левски? Смятам, че сме взели правилното решение. Не искам да си мисля, че провалът на Купата е било цел на някой, защото ще бъде много жалко.“

Георги Глушков каза своето мнение и за многото „отворени писма” по отношение на Треньорския съвет и съдийството.

„С отворени писма проблемите не се решават. И Треньорският съвет, и Съдийската комисия са независими, но те са помощни органи към Управителния съвет на БФБ. Всички решения се взимат от УС, не може от мен да искат да бъда арбитър по всички спорове. Лошото е, че загубихме своята толерантност един към друг”.

Накрая на пресконференцията от БФБ съобщиха, че за финалния мач за Купата на България са продадени над 1000 билета и цялата сума – 5300 лв, ще бъде предоставена за лечението на младия баскетболен талант Самуил Владимиров.