За десети път български талант ще получи 100% стипендия за обучение във футболната академия на Brooke House College

За десети път български талант ще получи 100% стипендия за обучение във футболната академия на Brooke House College

За десета поредна година Английското училище за средно образование Brooke House College в Англия съвместно с Консултантската къща за образование в чужбина „Дарби” организират  конкурс за футболна стипендия в размер на 100% , каза на пресконференция в Пресклуб „България”  Бистра Илиева – управител  на „Дарби”. Тя допълни, че от 4 до 8 юни млади футболни таланти от цялата страна ще се съберат на тренировъчен лагер в базата на „Царско село” и ще бъдат наблюдавани от треньори от Футболната академия на Brooke House College.

Досега  със 100% футболна стипендия в училището са приети десет български момчета, като  паралелно с участието си във футболната академия  се обучават по английската образователна система. Някои от тях вече завършиха   средното си образование и са студенти, а други играят в различни футболни отбори.  В Brooke House College учат и други талантливи юноши със стипендии до 50% от годишната такса на училището,  които също играят  футбол в Академията. По време на своето спортно и академично обучение в колежа те са наблюдавани от мениджъри на най-големите английски клубове и най-добрите се канят на проби, след което подписват и своите първи професионални договори. Един от българските таланти, получил 100 % стипендия – Николай Тодоров, бе в юношеския тим  на Нотингам Форест.

Конкурсът, както всяка година, се провежда в два етапа. Преди да разкрият своите футболни умения, кандидатите за стипендия  трябва да покажат и добри знания по английски език и математика. Новото през тази година е предварителният етап. Съвместно с Българската асоциация по мини футбол „Дарби” ще организира предварителни кампове  за селекция на желаещите момчета да участват в конкурса. Градовете, в които ще се проведат предварителните кампове, са: Плевен – 14 април, Бургас – 21 април, Варна, Враца, Пловдив, Благоевград и Карлово – 28 април, София – 12 май. От предварителние кампове ще бъдат излъчени по 6 участника с най-добро представяне за участие във финалния конкурс  през месец юни.

Мениджърът Емил Данчев заяви пред репортерите, че много български треньори  оценяват ползата от обучението в Brooke House College. Богослав Тодоров изкара проби в Манчестър Сити, юношата на Нефтохимик Живко Тодоров след завръщането си в Бургас  е впечатлил треньорите си с придобитите качества. Всички таланти, получили стипендии за колежа, значително повишават футболните си умения в Англия и интересът към обучението се увеличава всяка година, като вече кандидатстват и юноши от Румъния и Македония. Най-важното е, че освен подобряване на физическите качества и футболните умения, младите таланти получават и много добро образование.