Международният турнир по карате “Никон Оупън” се изравнява с ЕП

Международният турнир по карате “Никон Оупън” се изравнява с ЕП

Тази събота в столичната зала “Асикс Арена” ще се съберат 1000 състезатели по карате от 15 държави, за да спорят за разпределението на медалите в 6-тото издание на супертурнира “Никон Оупън”. Организатор е клуб “Никон” и родната федерация с генерален спонсор строително-инвестиционното дружество Архол, част от немската международна компания Hollerbah Group. Състезанието е включено в програмата на София – европейска столица на спорта. На 7 игрални полета ще показват уменията си каратеки в дисциплините ката и кумите от всички възрасти – до 8 г., 10 г, 12 г, 14 г., кадети, младежи до 18 г, над 18 г. и ветерани.

През последните 2 години интересът към турнира рязко нараства, от 700 участници, желаещите вече станаха 1000, похвали се днес в Пресклуб “България” председателят на КК “Никон” Николай Цанев. През 2017 г. на Европейското първенство бяха 1200 състезатели, добави генералният секретар на федерацията Борис Николов и подчерта, че турнирът е включен в календара на федерацията. За престижа на събитието по най-младия олимпийски спорт говори и фактът, че по същото време в Ротердам се провежда турнир от Премиер Лига, който носи точки за световната ранглиста, докато “Никон Оупън” няма такъв ранг, но въпреки това напливът е огромен.

Миналата година залата в Горна Малина, където беше “Никон Оупън”, буквално се пукаше по шевовете, затова Столична община направи всичко възможно състезанието да се премести в “Асикс Арена”, сподели представителят на организационния комитет София – европейска столица на спорта Тодор Шабански. Амбицията на организаторите и техните партньори е турнирът по карате “Никон Оупън” да се утвърди като част от емблемата на България и столицата София. От 2015 г. насам турнирът се радва на силна финансова подкрепа от престижната фирма Архол, която занапред ще разшири своята спонсорска роля, стана ясно от думите на главния мениджър Любомир Грассауер. Дружеството вече е изградило модерен спортен център в столичния квартал “Обеля”, предстои работа по проекти за такива обекти и в други големи градове в страната. Не рекламния ефект, а възпитателната философия на бойните изкуства и конкретно на карате за децата и младежите привличат Архол да бъде част от международния турнир “Никон Оупън”, заяви Л. Грассауер.

Световната вицешампионка за девойки през 2017 г. Ивана Каменова се подготвя да спечели турнира, така както е успяла да го постигне и в предишни години, каза талантливата състезателка.