След 7-те титли за България на Световното първенство по муай тай:

След 7-те титли за България на Световното първенство по муай тай:

“Сигурен бях, че ще стана шампион”, заяви дебютантът при мъжете Али Юзеир

Световното първенство по муай тай в Банкок завърши с пореден триумф за страната ни. Нашите пратеници донесоха от тайландската столица 7 златни медала, от които 5 при мъжете и 2 при юношите и девойките. Към тях добавиха 2 сребърни и 3 бронзови отличия. Много от титлите са спечелени с нокаут, похвали се днес в Пресклуб “България” изпълнителният директор на конфедерацията по кикбокс и муай тай Димитър Спасов. С 640 състезатели от 52 държави конкуренцията беше изключително силна, подчерта още мениджърът. Постоянните проверки на кантара преди всяка среща правят първенството значително по-тежко отколкото в професионалния спорт. Трябва да се има предвид също смяната на климата и часовата разлика, обобщи старши треньорът на националния отбор Николай Атанасов. Той изрази задоволство от своите възпитаници – от 14 души 12 се пребориха за медали. Наставникът изтъкна и заслугата за успеха и на своя нов помощник Марио Кирилов, който работи в треньорския щаб от края на миналата година.

Продължителната двумесечна подготовка, най-напред на базов лагер, след това и на предсъстезателен, донесе на бойците ни желаните резултати. Затова всички те благодариха на конфедерацията и на Министерството на младежта и спорта.

“С тежък нокаут в първия рунд победих на финала съперника си от Франция”, разказа Християн Корунчев в кат. 75 кг. Той е горд с първата си шампионска си титла по муай тай при мъжете, след като миналата година стъпи на световния връх и в кикбокса, стил К1. Християн е рядък пример на боец, който съчетава и двата спорта, тъй като муай тай е повече силов, докато кикбоксът е повече динамичен, отбеляза старши треньорът Н. Атанасов.

“Винаги съм се стремял към най-доброто”, сподели шампионът при мъжете в кат. 63,5 кг Севдалин Славов.

Още по-самоуверен в своите възможности е шампионът в кат. 67 кг Али Юзеир, който направи дебют при мъжете в Банкок: “Сигурен бях, че ще стана шампион”, заяви талантът. Той също като Християн смята паралелно да продължи да се състезава и в кикбокса, стил К1.

Горд с третата си световна титла по муай тай е Християн Тотев в кат. до 91 кг. “Пот, лишения и постоянен труд”, така боецът описва цената на успехите си.

За Стефан Петков надпреварата в Банкок е мечтан завършек на кариерата му в спорта – опитният боец в кат. 71 кг завоюва първия си златен медал от световно първенство при мъжете. Шампионът в бъдеще смята да се отдаде на професията си – той е финансист и иска да продължи да работи в банка.

Тайландската столица оставя незабравим спомен и у Георги Далакманов. Той за първи път участва на световно първенство и спечели титлата при юношите в кат. 71 кг. “Желанието ми да стана шампион надделя”, каза младежът, който има амбицията да продължи по същия начин и при мъжете.

Мотивация за развитие показа пред медиите и шампионката при девойките в кат. 54 кг Карина Петкова. Тя е красиво и нежно момиче с големи очи и фигура на модел. “Ако човек има дух на боец, може да постигне всичко”, отговаря шампионката на въпроса за своя избор да се доказва в един силов спорт.