6-кратната носителка на „Златна България“ Александра Жекова: „Сега трябва да взема важно решение за живота си!“

6-кратната носителка на „Златна България“ Александра Жекова: „Сега трябва да взема важно решение за живота си!“

Това призна днес най-титулуваната ни сноубордистка на церемонията по награждаването на спортист и треньор на февруари в Пресклуб „България“. С 15 от общо 20 гласа Сани заслужи поредното, 6-о от 2009 г. насам, признание от медиите за номер едно на месеца, след като влезе във финала и се класира 6-а в дисциплината бордъркрос на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Нейният баща Виктор Жеков получи за четвърти път значката „Златен трикольор“ за най-добър наставник. Специалистът оглави подреждането за миналия месец с 8 гласа, следван от Весела Димитрова /6 гласа/ – старши треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. По 3 гласа имат старши треньорът на националния отбор по бокс за жени Петър Лесов и Пламен Трънски – личен треньор на най-изявените ни таекуондисти Владимир Далаклиев и Калоян Бинев.

Сани Жекова и баща й благодариха специално на медиите за вота и го  оцениха като голяма чест. След четвъртото си участие на Олимпийски игри /Торино 2006 г., Ванкувър 2010 г, Сочи 2014 г и Пьонгчанг 2018 г/ днес красивото лице на родната федерация по ски и сноуборд  призна, че сериозно се е замислила за бъдещето си. Предстои й да вземе важно решение дали да продължи в спорта или пък да се насочи към обществена дейност, към сферата на образованието или да създаде семейство. Все още не съм готова за това решение, каза талантливата състезателка, която сложи началото на българската история в женския сноуборд – второ и трето място в генералното класиране за Световната купа, 5-о място на Олимпийски игри /Сочи 2014 г/.

Има ли Сани шанс да завърши новия, 5-и поред олимпийски цикъл в кариерата си? Тя има страхотен потенциал, смята В. Жеков.  Въпросът е за личното й желание и дали ще има условията за това, добави анализаторът. А условията зависят най-много от ролята на държавата т.е. дали държавата ще може да откликне на нарастващите изисквания в сноуборда. Спортът става все по-високо професионален, новите технологии навлизат бурно, за което са необходими солидни финансови средства, подчерта треньорът. Финансирането у нас зависи изцяло от високи резултати на световни първенства и олимпийски игри, но няма как те да бъдат постигнати, ако продължава липсата на силна подкрепа за юношите. Именно те трябва да прекарват най-много дни за подготовка на сняг и да участват в най-много състезания, а реалността е друга,  подчерта ръководителят на направление сноуборд във федерацията В. Жеков.

През последните 2 години не успявам да постигна желаните резултати. Понякога изпадам в ситуация на безпомощност, сподели Сани. На последните 4 състезания след Пьонг чанг бях в топ 3 на тренировки, но после бях често изхвърляна от трасето от мои груби конкурентки, подчерта Жекова. Трасетата са тесни, при един контакт следва завъртане и падане. В момента сноубордистката е с контузия на рамото, която лекува. Трасетата трябва да се променят, да са по-добре адаптирани към скоростта на състезателите, за да намалеят травмите. Такова обръщение са отправили топсъстезателите до ФИС /Международната федерация по ски/, информира Виктор Жеков. Ако Сани иска да намали риска,  има и друг вариант – да се завърне в паралелните дисциплини, но тя не може да направи такъв компромис: „Престанах с паралелните дисциплини, защото ми стана скучно“, обясни тя.  „За мен е много важно човек да прави това, което прави със сърцето си“, обобщи своето верую усмихнатата блондинка. Искам да участвам на световното първенство в края на януари догодина в САЩ, защото досега 2 пъти на световни първенства съм четвърта, каза още Сани Жекова.