Републиканският шампионат по мотокрос стартира в Поморие

Републиканският шампионат по мотокрос стартира в Поморие

За седма поредна година Републиканският шампионат по мотокрос  ще стартира на мотополигон „Порой“ в Поморие, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ председателят на организационния комитет „Гран при България“ Румен Петков.

Официалното откриване на Grand Prix Поморие 2018 ще бъде в неделя, 01 април 2018 г., от 10:00 часа, след което ще започнат и официалните стартове за сезон 2018 на Републиканския шампионат. В Grand Prix Pomorie 2018 заявки за участие са подали над 100 състезатели от България, Румъния, Молдова и Гърция, които ще се състезават в класовете МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ.

Това ще бъде първото от общо осемте състезания на националния шампионат, като традиционно домакини след черноморския кръг ще бъдат мотополигоните в Севлиево, Левски, Самоков, Троян, Благоевград и Айтос.

“Искам да изкажа своята благодарност към кмета Иван Алексиев и неговия екип за работата по трасето и готовността да приемат първия кръг на шампионата. За седма поредна година започваме сезона в Поморие и това е едно от състезанията с най-много публика и безкрайно интересно за зрителите. Да си пожелаем на добър час и успешна година”, каза Румен Петков.

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви пред репортерите, че мотополигон „Порой” е едно от най-атрактивните и трудни трасета за мотокрос в България, като неговата пясъчна „настилка” е огромно предизвикателство за състезателите от всички класове.

„ Чакаме с нетърпение състезанията.  Готови сме с организацията и сме щастливи, че за седма поредна година сезонът на мотокроса започва именно при нас. Благодаря за доверието на федерацията и съм сигурен, че събота и неделя зрителите ще станат свидетели на майсторско каране и оспорвани надпревари. Освен да приемаме кръгове от Републиканския шампионат в следващите години имаме амбицията  да сме домакини и на Европейски и Световни кръгове по мотокрос”, заключи Иван Алексиев.

з.м.с Неделчо Стайков – общински съветник в Поморие, допълни : „ Работихме денонощно в последните седмици и трасето е в перфектно състояние. Даже вече има и пристигнали състезатели.  Смело мога да заява, че почвата на мотополигона в с. Порой е една от най-добрите в цяла Източна Европа и за състезателите е голямо удоволствие да карат. Чакаме с нетърпение да дойдат стартовете тази събота и неделя.

Майкъл Иванов – състезател на НСА Моторспорт в клас  МХ2  не скри своите амбиции:

„ Чувствам се добре и ще дам всичко от себе си , за да победя в първия кръг.  Може би за 14-та година ще карам там и познавам обстановката отлично. Пожелавам безаварийно да преминат стартовете и на всички, които ще участват”.

Алекс Димитров – състезател на Мотоспорт Варна, също в клас  МХ2, сподели: „ Имам лека травма на левия крак, но за квалификацията в събота ще съм готов. Аз също познавам трасето много добре и нямам притеснения. Най –важното е да няма контузии. Подготвен съм и ще го покажа в предстоящите състезателни маншове“.

Самата характеристика на трасето на мотополигон „Порой“ , освен специфичния пясък характерен за региона, включва общо 28 технически елемента като трапецовидни скокове, вълни, терасирани виражи и прави участъци, като всички те превръщат мотополигон „Порой” в едно класическо и трудно мотокрос съоръжение. Навлизайки в спецификата на мотокроса, със сигурност трябва да се отбележи, че за разлика от други, „твърди” трасета, по време на един състезателен уикенд, почвата на поморийското трасе е в непрекъснат процес на издълбаване, линиите за каране се променят с всяка изминала обиколка и в тази борба, физическите и психически сили на състезателите са ангажирани на максимума на възможностите си.

До момента, 101 състезатели от България и Румъния са подали заявка за участие, като това е отличен резултат, имайки предвид, че това е първо състезание в България за сезона и че някой пилоти като цяло избягват срещата с пясъка и се включват по-късно в шампионата.

Във всички класове на шампионата които ще видим в Grand prix Поморие 2018, са настъпили интересни промени през зимата, като при най-малките пилоти от клас МХ65, много нови лица ще се срещнат за първи път на стартовата бариера. Поморийските пясъци са най-трудни за малките състезатели поради малките джанти на мотоциклетите които те ползват, защото те „обират” всички неравности по трасето, а те няма да бъдат малко. Твърде рано е да се говори за победител при най-малките състезатели в шампионата, но определено борбата между фаворита в класа Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм) и най-бързия в момента румънец – Золтан Ордог ще бъде повече от интересна.

В по-голямата категория, МХ85, двама топ пилоти от клас МХ65 на сезон 2017, се вляха в редиците на „батковците” и това са Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна) и Християн Георгиев (НСА Моторспорт). Там обаче ги очаква Радостин Михайлов (Несебър Мото), който има уникалния шанс да се състезава на своето тренировъчно трасе и да покаже евентуална доминация или ранна претенция за титлата в МХ85, сезон 2018. Все още не е напълно потвърдена заявката на Мариус Поповици (Румъния), но най-вероятно той ще дойде с екипа си в Поморие, в търсене на качествена подготовка преди кръга на Европейския шампионат ЕМХ85 който предстои в края на Април в Унгария на подобно пясъчно трасе.

В клас МХ85 не споменахме четирима от най-титулуваните пилоти в тази кубатура за сезон 2017, а именно Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг), Християн Даков (МСК Етрополе) и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), но те вече са в горния клас – МХ2, където вече ги очакват „ветераните” на тази категория.

За всички почитатели на качествения мотокрос, Grand Prix Поморие 2018 ще предложи пряк двубой между Хакан Халми (МСК Севлиево) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт). За Халми това ще е първо официално състезание за сезона, а Иванов вече има четири спечелени манша на проведени състезания в Гърция. На Николай Малинов (Мото Спорт Варна) му предстои сериозна година в Европейския шампионат ЕМХ125 и всяка обиколка в Поморие е от значение за него, но къде точно ще се позиционира спрямо Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Любомир Васев (НСА Моторспорт) и Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм) само времето ще покаже. От битката не трябва да изключваме и Алекс Димитров (Мото Спорт Варна) койтосе  възстанови от  контузия на коляното, Димитър Петров (Мото Спорт Сливен), Славомир Иванов (Сикс Спортс) и други момчет,а които имат зад гърба си по един сезон в клас МХ2, или тепърва се включват в шампионата.

Както обикновено, в клас МХ1 Адриан Радуца от Румъния е считан за фаворит, но пясъка е коварна настилка, а не са малко българските състезатели, които ще се опитат да го детронират. Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм) има сериозни амбиции за един силен сезон в новия си клас – МХ1, но разбира се, трябва да се съобрази или да покаже по-големи качества от вече утвърдените имена в класа като Ивелин Манев (Моторейсинг Варна), Симон Венев (НСА Моторспорт), Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг) или пък Георги Георгиев (Несебър Мото), който може пак да изненада конкуренцията с решение в последния момент относно класа, в който ще го наблюдаваме през 2018 г.

При мотокросистите от клас МХ сезонът ще започне без шампиона за 2017 г. Владимир Попов, но в конкуренцията на 42-ма пилоти  състезанията  ще бъдат повече от интересни. Мартин Тодоров (Еърмакс рейсинг) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм) ще представят желязната пернишка школа, съотборниците Александър Ленев и Григор Царев (Джей Ар Си) са столичното дуо със сериозни шансове за подиум, а Янко Зоков и Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм) няма да  оставят инициативата на по-младите в групата. Подиумна изненада в класа може да дойде и от някой от останалите 36 участника, които познават добре максимата, че „с пясъка шега не бива”.

Форматът на шампионата за сезон 2018 остава непроменен, така че  съботния ден ще предложи на публиката и участниците тренировки, квалификации и един състезателен манш за клас МХ, а в неделя след официалното откриване (10:30), ни предстоят и стартовете в останалите класове, част от програмата на Grand prix Поморие 2018.