Грациите отново са на върха и с Купата на победата

Грациите отново са на върха и с Купата на победата

 

Няма елемент в съчетанията, който технически може да ги затрудни, сподели треньорката Весела Димитрова

Новите златни момичета на България днес вдигнаха и Купата на победата за отбор на месеца. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс оглавиха анкетата сред спортните редакции още с първото си появяване на международната сцена тази година през февруари на турнира „Гран При“ В Москва – златен медал на 5 обръча, сребърен в многобоя и в съчетанието с 3 топки и 2 въжета. Успехът им донесе 11 гласа от спортните редакции, което е най-високата оценка. На второ място през февруари със 7 гласа е националният ни женски отбор по бокс с 4 златни и 1 сребърен медал на супертурнира за Купа „Странджа“. Трети са волейболистите на Нефтохимик /2 гласа/, които са водачи във временното класиране на суперлигата в редовния сезон на първенството.

След церемонията в Пресклуб „България“ гимнастичките заедно със старши треньора на ансамбъла Весела Димитрова благодариха за наградата, която е 19-а поред във витрината на най-красивия спорт от 2001 г. насам, когато за първи път ансамбълът е избран за отбор на месеца. Най-много досега /12 Купи/ са спечелени от предишния ансамбъл /Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова/Любомира Казанова, Християна Тодорова/, а техните наследнички вече имат 2 Купи за по-малко от  една година. Дали искат да подобрят рекорда на своите предшественички? Не, казаха красивите шампионки и тяхната наставничка. Тяхната цел е да играят отлично. Тази година приоритет е Световното първенство през септември в София. Формулата 4+4 е сигурна предпоставка за сбъдване на  очакванията  за нов златен медал след Световната купа пред родна публика в началото на този месец. „Вече 4 месеца сме с тези съчетания, за още 4 месеца до Световното първенство времето е достатъчно да сме в много добра форма“, поясни Весела Димитрова и добави : „Вече няма елемент, който да ги затрудни технически“. Останалото е физическо състояние и психологическа нагласа, подчерта специалистката. След Световното п-во съчетанията ще бъдат променени.

В момента три от момичета се възстановяват от контузии – Елена, Лаура и Теодора. Лечението върви добре и те тренират на облекчен режим. В края на тази седмица грациите ще пропуснат Световната купа в Пезаро, Италия, а вероятно и същия турнир в Ташкент, Узбекистан. Със сигурност ще участват на последното състезание от веригата в Баку, Азербайджан, съобщи В. Димитрова. Гимнастичките не бива да се претоварват, тъй като освен световно, има и европейско първенство, каза още старши треньорът Димитрова. Тя е категорична, че няма изненада при изпълнението на съчетанията от страна на конкуренцията, но битката е жестока. „Поне 8 отбора могат да влязат в призовата тройка“, смята наставничката. Тя е особено впечатлена от отборите на Украйна и Италия. Нашите златни момичета споделиха, че еднакво им харестват двете съчетания –  с обръчи и с въжета и топки.