Стилян Гроздев с първа „Златна България“ за спортист на месеца

Стилян Гроздев с първа „Златна България“ за спортист на месеца

Искам да завърша годината с два медала от световни първенства, заяви щангистът

Европейският вицешампион по вдигане на тежести за мъже в кат. 62 кг Стилян Гроздев днес получи наградите за спортист на март – значката „Златна България“ от Пресклуб „България“ и ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд. За своя успех състезателят благодари на личните си треньори Радослав и Кристияна Атанасови и на националния селекционер Иван Иванов. Талантливият щангист от Русе, който има титли на Стария континент при младежите и юношите, оглави класацията на спортните редакции за миналия месец с 16 гласа. На втора позиция с 4 гласа е грацията Катрин Тасева, която извоюва сребро в многобоя и още три медала на уреди на турнира „Гран При“ в Киев.

Искам да завърша годината с два медала от световни първенства – за младежи и за мъже, заяви щангистът, който на европейското първенство в Букурещ се пребори за своето първо отличие при мъжете. В румънската столица той за първи път е видял колко силно нараства конкуренцията при мъжете: „Само за една година резултатите на най-добрите са се повишили толкова много, че през 2017 г. беше достатъчно да направиш 280 кг в двубоя, за да влезеш на финала в моята категория, а тази година беше различно“. Българинът е доволен от своя прогрес : в дисциплината изхвърляне за една година е увеличил тежестта с 9 кг.

Към днешна дата не е ясно дали Стилян ще участва и в двете световни първенства. Предстои да се вземе решение и кога щангистът ще дебютира в по-горна категория, защото при 62-килограмовите не се чувства комфортно. Висок съм за тази категория, постоянно ми се налага да отслабвам, за да вляза в нормата, сподели Стилян. Точното разписание на програмата за подготовка отсега нататък той ще научи след 2-3 дни в своя клуб „Русе“, където е проходил в щангите на 10-годишна възраст. От първия допир с желязото разбрал, че ще последва стъпките на по-големия си брат Кристиян. А по-малкият Трифон също е отдаден на спорта, но е избрал футбола в Хамбург, където живее с родителите си.