София е домакин на Балкански първенства по бейзбол, софтбол и софтбол за смесени отбори

От 26 до 29 април  София ще бъде домакин на три балкански първенства – по бейзбол, софтбол и софтбол за смесени отбори, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на БФ Софтбол Юрий Алкалай. Той уточни, че от 1995 г. балканските федерации провеждат регионални състезания по бейзбол и по софтбол, а от 2009 г. – и по софтбол за смесени отбори. Във времето България се наложи като лидер във всички категории и с малки прекъсвания е носител на балканската титла във всяка от дисциплините. Доскоро тези шампионати нямаха строго определена цикличност и свързаност в програмите. По инициатива на БФ Софтбол  през 2015 г. за първи път в света на едно място и по едно и също време – в София (22-26.04.2015 г.), се проведе регионален шампионат по трите основни вида спорт – бейзбол, софтбол и  софтбол за смесени отбори. В надпреварата тогава участваха отборите на Гърция, Румъния, Словения, Сърбия и България. Българските тимове завоюваха титлите в бейзбола и в софтбола за смесени отбори, а в софтбола националките останаха втори след подсиления с американки гръцки отбор. Състезанията бяха признати за ранглистата на световната конфедерация (WBSC), а форматът (регионално международно състезание за мъже и жени в двете олимпийски дисциплини и състезание в по-лежерния софтбол за смесени отбори) бе обявен за практика за пример.

През тази година бейзболът и софтболът празнуват 30 години организирана дейност в България.Честването ще съвпадне с второто издание на балканските първенства по бейзбол, софтбол и софтбол за смесени отбори в София, в което участие ще вземат Гърция, Румъния, Сърбия и България. Мачовете от софтболния турнир ще се проведат на игрището в 73-то СУ „Владислав Граматик“ в кв. „Гоце Делчев”, а от бейзболния и този по софтбол за смесени отбори – на ст. „Бейзбол” в Студентския град.

За честването и церемонията по откриване на Тройната балканиада, която ще се състои на 26.04.2018 г. от 17:30 ч. на ст. „Бейзбол”, пристигат г-н Рикардо Фракари – президент на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол (WBSC), г-н Дидие Семине и г-н Габриел Вааге – съответно президенти на европейските федерации по бейзбол (СЕВ) и по софтбол (ESF). За церемониалното първо хвърляне са поканени министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова. На Рикардо Фракари е присъдена титлата „Почетен професор” на НСА „Васил Левски” и по случай встъпването на 27.04.2018 г. от 11:30 италианецът ще изнесе публична лекция в академията на тема „Предизвикателствата пред международната федерация в съвременния свят“.