Двукратният европейски вицешампион по джудо за мъже Янислав Герчев: „Ако не беше помощта на министър Кралев, сега нямаше да сме тук!“

Двукратният европейски вицешампион по джудо за мъже Янислав Герчев: „Ако не беше помощта на министър Кралев, сега нямаше да сме тук!“

Състезатели и треньори си чакат 3-4 години премиите от федерацията

За втора поредна година Янислав Герчев печели сребърния медал на европейското първенство по джудо за мъже и жени. Вицешампионът в кат. 60 кг от Тел Авив е единствения финалист на състезание от такъв ранг след бронзовия медалист на Олимпийските игри в Атина Георги Георгиев, подчерта днес на пресконференция двукратният №1 на Стария континент при младежите и бронзов медалист при мъжете в кат. 81 кг. Ивайло Иванов. Янислав се контузи сериозно още в края на януари и това се отрази сериозно на неговата форма и подготовка, обобщи Ат. Герчев. „Не мислех, че изобщо ще стигна до европейското първенство, но се мобилизирах и си взех своето“, призна вицешампионът. Този път, в израелската столица, Ивайло нямаше късмет, само секунда отклонение на вниманието и малка грешка му костваше победата и влизане в битката за медалите след това, стана ясно от обяснението на Ат. Герчев.

Треньорът и състезателите благодариха лично на министър Кралев, който има заслугата да останат на татамито :“Ако не беше помощта на министър Кралев, сега нямаше да сме тук!“, отсече Янислав Герчев. Толкова ли е закъсала федерацията, че не може да осигури двамата си най-добри състезатели, че се налага министърът на спорта да бъде спасител? Този въпрос повдигнаха репортерите и чуха отговора на генералния секретар Асен Коруджиев: „министър Кралев им даде гаранция за необходимите средства до края на 2018 г“. През септември в Баку предстои световно първенство за мъже и жени. Участията на големите турнири преди това, както и лагерната подготовка ще бъдат в програмата на националните състезатели, увери Коруджиев. Заради недостатъчния бюджет на федерацията, ще се наложи съкращаване на разходите за спортно-състезателна дейност при юношите и девойките, добави генералният секретар на БФ Джудо.

Янислав Герчев, Ивайло Иванов и Атанас Герчев не скриха огорчението си от неизпълнените финансови общания за персонално стимулиране от ръководството на федерацията за постигнатите успехи. Състезателите си чакат премиите от 2015 г досега, а наставникът им се надява да си вземе парите от 2014 г. до днес. Средствата се осигуряват от председателя на БФ Джудо Иван Михалев и той ще ги даде когато може, заяви Лъчезар Иванов – член на Управителния съвет на централата. Уговорка за изплащане на сумите /10 хил. лв за златен медал, 8 хил. лв за сребърен и 5 хил. за бронзов на европейско първенство/ е имало още в края на януари т. г. по време на Европейската купа в София /бившия турнир „Освобождение“/, но всичко казано е било само думи, разказаха потърпевшите. С 5-10 хил. лв. няма да забогатеем, но ще сме спокойни за елементарните разходи в живота, сподели Ивайло. А. Коруджиев съобщи, че ще свика заседание на УС на БФ Джудо, за да бъде взето решение по въпроса за премиите. Янислав и Ивайло настояват да бъдат поканени и изслушани на това заседание.