Най-добрите ни ездачи ще участват в турнира за Купа „София“ в Южния парк

Най-добрите ни ездачи ще участват в турнира за Купа „София“ в Южния парк

София ще бъде домакин на първия по рода си градски демонстрационен турнир по конен спорт в България – “Купа София”, каза на пресконференция в Пресклуб „Бъгария“ вицепрезидентът на БФ Конен спорт д-р Крум Рашков. Надпреварата се прави по примера на Париж, Лондон, Монако и др., които ежегодно са домакини на такива състезания.Турнирът ще се проведе в събота в Южния парк от 12.00 ч, а входът е свободен за всички желаещи да видят отблизо конния спорт и да се запознаят с правилата в най-атрактивната дисциплина – прескачане на препятствия.

“Купа София” е част  от инициативата “София – Европейска столица на спорта 2018”. Участие в турнира ще вземат  най-добри състезатели в дисциплината прескачане на препятствия.

“Дълго време чакахме хората да дойдат при нас, но понеже конният спорт не е толкова масов, решихме, че ние трябва да отидем при хората. Надявам се така да се предизвика интерес, защото по света нашият спорт се радва на все по-голяма популярност”, каза председателят на организационния комитет на турнира Стоица Аргилашки.

В началото ще има демонстративно състезание, след това обездка, а по-късно  ще има паркур за понита.

Състезанието по прескачане на препятствия за Купа „София“ ще бъде в два манша, а паркурът  ще бъде  с височина на препятствията  от 145 сантиметра. Сред участниците ще бъдат двама от най-успешните ни състезатели в конния спорт – Ангел Няголов и Ивелин Вълев. “Всички ездачи, които имат добри резултати, ще участват без изключение в турнира за Купа “Софя”,  уточни генералният секретар на БФ Конен спорт Теодор Шейтанов.

Наградният фонд на “Купа София” е 15 хиляди лева.