Над 1500 участници във финалите на Националната универсиада 2018

Над 1500 участници във финалите на  Националната универсиада 2018

Над 1500 студенти ще участват във финалите на 15 вида спорт в петото издание на  националната универсиада в София от 11-и до 17-и май, похвали се днес в Пресклуб „България“ председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ /АУС/ доц. Златко Джуров. В програмата са включени баскетбол, баскетбол 3х3, волейбол, джудо, карате, катерене, кикбокс, лека атлетика, ориентиране, плажен тенис, тенис, тенис на маса, плуване, футбол и хандбал.

През 2014 г, когато бе сложено началото на студентските състезания, имахме 700 участници в 11 вида спорт, каза още ръководителят на академичния спорт. Той благодари специално на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието за финансовата подкрепа. Спортното ведомство осигурява бюджет от 38 500 лв за предстоящото събитие, съобщи главният секретар Асен Марков. С новия закон за спорта ще се даде възможност  на университетите да заделят средства за своите състезатели при участието им в турнири и първенства, подчерта Марков. Сега въпреки академичната автономия, висшите училища  нямат право да командироват свои представители, освен с образователна цел. Новата уредба предвижда, ако университетите желаят, да  регистрират клубове по един или друг вид спорт и тези новоучредени юридически лица освен в АУС, да членуват и в съответната  национална федерация.

Освен финалите на националната универсиада в календара на АУС за 2018 г. има още две големи събития – Зимните игри, които се проведоха през март, и Летните игри, които предстоят през юли на Камчия.